galéria megtekintése

Zavargások és szükségállapot Baltimore-ban

Szükségállapotot hirdettek és a nemzeti gárdát is mozgósították tegnap Baltimore-ban, miután helyi idő szerint hétfő délután zavargások törtek ki. Éjfélkor a rendőrség egyes utcákban még mindig nem volt teljesen ura a helyzetnek, a tűzoltók pedig a város több pontján küzdöttek a lángokkal. A polgármester bejelentette: a héten minden este tíztől hajnali öt óráig kijárási tilalmat vezetnek be. Kedden minden iskola zárva lesz a városban.

A zavargások azután törtek ki, hogy eltemették a 25 éves Freddie Grayt. A fekete férfi április 19-én vesztette életét, miután egy héttel korábban őrizetbe vették, a rendőrségi kisteherautóban pedig egyelőre nem tisztázott körülmények között súlyos gerincsérülést szenvedett. Szemtanúk szerint a földön húzták a rendőrök az autóig, végtagjait kicsavarva, miközben Gray kiabált. Graynek korábban voltak kisebb rendőrségi ügyei, elsősorban drogügyekben, és a helyi lapok megjegyzik: egy olyan környéken vették őrizetbe, ahol a drogkereskedelem mindennapos tevékenység.

Shannon Stapleton / Reuters

A baltimore-i férfi esete a rendőri brutalitás legújabb szimbóluma lett. A város polgármestere és a rendőrség szerint azonban ami a Washingtontól egy órányi autóútra fekvő nagyvárosban történik, az nem polgárjogi tiltakozás, hanem egyszerű bűnözés. A feszültség délelőtt kezdődött, amikor a közösségi médiában és egyes középiskolákban a diákok egy filmből vett ötlet alapján támadást terveztek a Mondawmin bevásárlóközpont ellen, ahol nagy részük minden nap buszra száll iskola után. Több száz rendőr várta őket, akikre válaszul kövekkel és botokkal támadtak.

 

A rendőrök nem tudták kontrollálni a helyzetet, a tömeg órákon át fosztogatott. Több üzletet megtámadtak, kiraboltak és felgyújtottak, mielőtt a hatóságok újra urai lettek a helyzetnek. A CNN riportere belekeveredett a fosztogatás közepébe, és telefonon bejelentkezve háborús övezetként írta le a helyzetet. A tűzoltókat bizonyos környékeken munka közben rendőrök védték. Az is megesett, hogy a zavargások résztvevői pedig a kamerák előtt vágták szét és tették használhatatlanná a tűzoltófecskendőket. Tizenöt rendőr sérült meg, 27 főt tartóztattak le.

Shannon Stapleton / Reuters

A baltimore-i lakosság egyelőre nem tudja eldönteni, elkeseredett tiltakozásként vagy szimpla bűnözésként tekintsen a történtekre. Baltimore lakossága hatszázezer fő, de a környékbeli külvárosokkal együtt két és félmilliós nagyvárost alkot. A lakosság kétharmada fekete, a város pedig hosszú évek óta küszködik a szegénységgel és bűnözéssel. Minden évben több mint kétszáz gyilkosság történik.

A Baltimore Sun évtizedekkel ezelőtti bírósági iratokra hivatkozva azt írja: Gray és testvérei vérében gyermekkorukban mérgező mennyiségű ólmot találtak, ami a házuk építőanyagaiból, illetve a festékből került a szervezetükbe. A környékbeli gyerekeknél ez a mérgezés tanulási és viselkedési zavarokat okozott.

„Ez a dühről és frusztrációról szól, és arról, hogy nem tudják, mindezt hogyan fejezzék ki. Egyikük sem néz ki 25 évesnél többnek. Értük vagyok itt” – mondta a Baltimore Sun riporterének egy helyi tanár, Vaughn DeVaughn, aki a Mondawmin mellett figyelte az eseményeket.

Sait Serkan Gurbuz / Reuters

Karl Anderson, a bevásárlóközponthoz közeli közösségi központ vezetője szerint azonban a fiatalok félreértik, mit jelent polgárjogi harcosnak lenni. Egy másik közösségi vezető szerint nem ez volt az első összecsapás a helyi fiatalok és a rendőrség között. „Ezek a kölykök csak dühösek. Ezek ugyanazok a gyerekek, akiket a rendőrök állandóan megállítanak az utcán, minden ok nélkül” – mondta Sandra Almond-Cooper.

„Ezek a srácok azért viselkednek így, mert nincs, aki felelősségre vonja őket” – mondta egy lakos az egyik felgyújtott üzlet mellett. „Tönkreteszik az egész környéket” – mondta egy 64 éves helyi lakos, Tyrone Parker. Két éve eltörték a karját a rendőrök, mégsem ért egyet azzal, amit a fiatalok tesznek.

Egy, a lángokban álló üzletet néző fiatal, Antwion Robinson szerint a feszültség már hosszú ideje robbanásra készen volt. „Megölnek minket. Megölnek minket, majd megpróbálják úgy beállítani, hogy kezelhetetlenek vagyunk. Miközben megölik a szomszédainkat és a testvéreinket. Mit kellene csinálnunk, ülni és nézni?” – kérdezte.

Sait Serkan Gurbuz / Reuters

Tavaly nyáron Ferguson városában törtek ki véres zavargások, miután egy fehér rendőr, Darren Wilson lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert, Michael Brownt. Azóta egyre több ilyen esetre derül fény, amelyben nagy szerepe van a mobiltelefonokba épített kameráknak, amelyekkel felvételt lehet készíteni ezekről az esetekről. Az amerikai igazságügy-minisztérium vizsgálata pedig azt állapította meg, hogy a fergusoni rendőrségben elterjedt a rasszizmus, a szegény fekete lakosságot a bevételek érdekében aránytalanul sokszor büntetik meg közlekedési kihágásokért csak azért, hogy emeljék a bevételeket, egymás közt pedig rasszista vicceket küldözgettek a hivatalos e-mail címeiken. A tanulmány megjegyzi: mindezek nem csak a fergusoni rendőrségre jellemzőek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.