Figyelmeztetés nélkül lőtték le az orosz gépet a pilóta szerint

Megszólalt Konsztyantin Murahtyin százados, a török F-16-osok által kilőtt orosz Szu-24-es harci gép navigátora. Azt állítja, egy pillanatra sem sértették meg a török légteret.

Nem kaptak figyelmeztetést arra, hogy elhagyják a törökök felségterületét – mondta Konsztyantin Murahtyin.  

Kedden ennek épp ellenkezőjét állította egy a Reutersnek nyilatkozó török katonai tisztségviselő. Azt állította, az oroszok megsértették a török légteret, s ezután 5 perc alatt tízszer szólították távozásra az orosz pilótákat, majd a felszólítások hatástalansága után lőtték ki a két gép egyikét, amely a határ szíriai oldalán, egy Latakia tartománybeli falunál zuhant le.

A jelenleg a Hmeimim bázison, az oroszok szíriai központjában tartózkodó Murahtyin százados azt is állítja, egyáltalán nem sértették meg a török légteret, mint mondta, nagyon jól ismerte a területet, ahol repültek. Ugyanakkor a keddi NATO-ülés után Jens Stoltenberg főtitkár is a török állásponttal összhangban arról tett bejelentést, hogy az észak-atlanti szervezet által szerzett adatok is arról tanúskodnak, hogy a két Szu-24-es valóban behatolt a török légtérbe.

Fékezik a Törökországba irányuló turizmust

Oroszországban az első ellenlépések egyikeként a nagy utazási irodák a külügyminisztérium és az idegenforgalmi hivatal kezdeményezésére leállították a törökországi utazások értékesítését, és már készülnek a chartergépek a még ott pihenők elszállítására. További részletekért kattintsanak ide.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, „ez a veszteség olyan, mint a hátba szúrás”, amelyet a terroristák bűntársai követtek el. „Ezt nem tudom máshogyan leírni” – tette hozzá, súlyos következményeket helyezve kilátásba a török–orosz viszonyban.

Noha Moszkva nem ragadtatja magát nyílt katonai válaszlépésekre, a katonai együttműködést megszakítják Ankarával, és az az orosz haderő megerősíti szíriai támaszpontját.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.