Felszámolták a palesztin sátortábort

A táborral mintegy kétszáz aktvista az úgynevezett E1-es zóna beépítése ellen tiltakozott, amellyel Izrael gyakorlatilag elvágná Kelet-Jeruzsálem palesztinok lakta területeit a ciszjordániai palesztinoktól.

Az izraeli legfelsőbb bíróságtól hat napot kapott, de két nap után mégis mennie kellett annak a kétszáz palesztin aktivistának, aki pénteken vert tábort Ciszjordániában, tiltakozásul a korábbi izraeli bejelentés ellen, amely szerint a terülteten háromezer új lakás épül zsidó telepesek számára. Az izraeli rendőrök vasárnapra virradóra számolták fel a körülbelül húsz sátorból álló demonstrációt, így valószínűleg semmi nem lesz abból a tervből, hogy a sátortáborból az izraeli lakásépítkezési tervvel dacolva Bab al-Samsz néven palesztin település nőjön ki. (Bab al-Samsz, A nap kapuja egy libanoni író, Elias Khury regénye a palesztin történelemről.)

A tüntetés résztvevőinek – akik között nemcsak palesztin, hanem külföldi aktivisták is voltak – az nem tetszik, hogy az úgynevezett E1-es zóna beépítésével Izrael gyakorlatilag elvágná Kelet-Jeruzsálem palesztinok lakta területeit a ciszjordániai palesztinoktól, területi folytonosságot teremtene azonban Kelet Jeruzsálem és a telepesváros, Maale Adumím között. A palesztin aktivisták Maale Adumim közelében a zóna egyik vitatott domboldalán húzták fel a sátraikat. „Azért éppen ezt a vidéket választottuk, mert ez a palesztinoktól elfoglalt terület éket ver Ciszjordánia északi és déli része közé" – mondta a demonstrációról még pénteken Mahmúd Zavára a Palesztin Népi Bizottságok nevű szervezet nevében. A tiltakozó akció egyébként eredetileg hat napot kapott a tiltakozásra az izraeli legfelsőbb bíróságtól, a biztnsági erők azonban két nap után megelégelték a dolgot.

Arra, hogy az E1-es zónában nem épít lakásokat, Izrael korábban többször is ígéretet tett nemzetközi szinten is; a pálfordulás oka, hogy a palesztinok novemberben az ENSZ közgyűlése elé vitték az állami státuszuk ügyét, a közgyűlés pedig megszavazta, hogy Palesztina ezután szavazati joggal nem rendelkező megfigyelőként vehessen részt a testület munkájában.

Az E1-es zóna megtorló intézkedésnek szánt beépítése nemzetközi felháborodást váltott ki. Decemberben Londonban és Párizsban is a külügyminisztériumba kérették az izraeli nagykövetet, tiltakozásul a döntés miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.