A Facebooknak fontosabbak a nyugati áldozatok?

A libanoniak szerint a közösségi oldal kettős mércét alkalmazott, amikor a péntek éjszakai párizsi merényletek után bekapcsolta a „biztonsági ellenőrzés” funkciót, de az egy nappal korábbi, libanoni támadás után semmit nem lépett.

Bejrútban két öngyilkos merénylő negyvenhárom ember életét követelő kettős támadást hajtott végre csütörtökön. Egy nappal később, péntek éjszaka, Párizsban történt terrortámadás, melyben 132 ember vesztette életét. A merényletek során összesen hét terroristát öltek meg a francia hatóságok. Mindkét támadást az Iszlám Állam követte el.

A libanoniak most azzal vádolják a Facebookot, hogy a nyugati történéseket előnyben részesíti a Közel-Keleten történtekkel szemben. Ezt arra alapozzák, hogy a párizsi merényletsorozat után bevezette a „Biztonsági ellenőrzés” funkciót, amellyel bárki jelezhette családtagjainak a francia fővárosban, hogy biztonságban van.

Ezt a funkciót korábban csak természeti katasztrófáknál használták, mint például a pakisztáni földrengés – jegyzi meg az Independent.

„Úgy tűnik, a világ számára társaim halála Bejrútban nem számít annyira, mint a Párizsban elhunytaké” – írta egy Londonban tanuló libanoni blogger, aki azt nehezményezte, hogy semmilyen információt nem kapott Bejrútban élő ismerőseiről a támadás után. A fiú blogbejegyzését már több mint 10.000-en osztották meg az interneten.

A Twitteren is sok felhasználó kelt ki az ellen, hogy miközben sok ember használja a francia kék-fehér-piros trikolórt a profilképén, a libanoni fővárosban történt robbantásokkal senki nem fejezi ki szolidaritását.

 

 

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója reagált az oldalt ért kritikákra, és elmondta: „Sokan jogosan teszik fel a kérdést, hogy miért kapcsoltuk be a funkciót Párizsban, és a többi merényletnél miért nem. Egészen eddig az volt a politikánk, hogy a »biztonsági ellenőrzést« csak természeti katasztrófák esetén kapcsoljuk be. A tervek szerint a jövőben más esetekben is elérhetővé válik a funkció. Igazatok van, sok más fontos konfliktus van a világban.”

Zuckerberg hozzátette, minden embert egyformán meghallgatnak, és keményen dolgoznak azon, hogy segítsenek nekik feldolgozni a szenvedést a tragikus helyzetekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.