Élve kell elfogni a hóhért!

Az Iszlám Állam (IS) által kivégzett David Haines özvegye azt szeretné, ha férje gyilkosát, a Jihadi Johnként elhíresült hóhért élve fognák el. A férfiről csütörtökön derült ki, hogy valójában egy jómódú brit családból származó, diplomás programozó.

Dragana Haines elmondta, hogy a hősi halál az utolsó dolog, amit szeretne férje gyilkosának. Az özvegy a BBC-nek hozzátette, az IS hóhérjának az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie bűneiért.

A skóciai David Cawthorne Hainest tavaly szeptemberben végezte ki az Iszlám Állam. A férfi egy francia segélyszervezet munkatársaként dolgozott Szíriában. Hainest a Jihadi Johnként elhíresült rettegett IS-hóhér végezte ki, akihez több külföldi túsz lefejezése is köthető.

A IS-foglyokat kivégző férfit csütörtökön azonosították a brit médiában. Az IS hóhérját Mohamed Emwazinak hívják. Nyugat-Londonban nőtt fel, és jómódú családból származik.

Haines lánya nem ért egyet anyjával. Bethany golyóval a fejében szeretné látni apja gyilkosát. A lány hozzátette, hogy ha ez megtörténik, akkor az összes kivégzett túsz családja megkönnyebbülést fog érezni.

Emwazi tavaly augusztusban szerepelt először az Iszlám Állam egyik videójában, amelyen lefejezte James Foley amerikai újságírót. Később több külföldi tússzal is végzett, köztük Steven Sotloff amerikai újságíróval, David Haines brit segélymunkással, Alan Henning brit taxisofőrrel, Peter (Abdul Rahman) Kassig amerikai segélymunkással és Goto Kendzsi japán újságíróval. Emwazi számlájára írható ezen túl 22 szíriai túsz lefejezése is.

Steven Sotloff családja közölte, azt szeretnék látni, hogy a férfi a bíróság előtt feleljen bűneiért, és a maximálisan kiszabható börtönbüntetést kapja.

James Foley anyukája megbocsájtott fia gyilkosának, de elszomorítja, amit a hóhér tesz. Az anya szerint a radikális iszlámra áttért férfi sértettnek érezte magát, ezért most gyűlölik őt. Ezt be kell fejeznünk – mondta.

Mindeközben kiderült, hogy az amerikai és brit hatóságok már tavaly szeptemberben ismerték a Jihadi Johnként elhíresült férfi személyazonosságát. AZ FBI és a brit MI5 egyebek között hangfelismeréssel, valamint az egykori fogvatartottak kihallgatásával próbálta beazonosítani az IS hóhérját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.