galéria megtekintése

Lefejeztek még egy amerikai újságírót

2 komment

NOL

A szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) beváltotta a fenyegetését, és az anya kérése ellenére végzett a szabadúszó Steven Sotloff-fal. Valószínűleg ugyanaz az ember ölte meg, aki két hete James Foleyt is. Amíg a rakétáid a népünket támadják, addig a késeink az amerikaiak nyakát sem kímélik – üzente Barack Obama amerikai elnöknek.

Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei lefejeztek még egy amerikai újságírót, a brutális kivégzésről készült felvételt pedig feltették az internetre.

„A második üzenet Amerikának” című felvételen Steven Sotloff amerikai szabadúszó újságíró, a Time és a Foreign Policy folyóirat volt tudósítója látható narancsszínű kezeslábasban a lefejezésre készülő terroristával együtt. Sotloff a kamerába nézve azt mondja, ő fizeti meg az árát az amerikai beavatkozásnak, az IS terroristája pedig Barack Obama amerikai elnöknek üzenve közli, hogy „amíg a rakétáid a népünket támadják, addig a késeink az amerikaiak nyakát sem fogják kímélni."

Két hete az első amerikai újságíró, James Foley lefejezését mutató videóban már elhangzott Sotloff neve. Akkor az IS azzal fenyegetőzött, hogy az újságíró élete Obama iraki akcióitól függ. Sotloffot nem ugyanazon a helyszínen fejezték le, mint Foleyt, de a gyilkosa ugyanaz az ember, a hangjából ítélve Abdel-Majed Abdel Bary, egy egyiptomi származású brit rapper, aki Nagy-Britanniában radikalizálódott, és tavaly utazott el Szíriába harcolni a szunnita szélsőségesek oldalán. Most, a Sotloff-videón David Haines brit újságíró megölésével fenyegetőzött.

 

A felvételt először a SITE Intelligence nevű megfigyelő szervezet szúrta ki, amely 9/11 óta fordítja és közli az iszlamista szélsőségesek és a fehér szuprematisták propagandaanyagait. Az újságíró és a gyilkosa is angolul beszél. Hogy mit mondanak, azt itt lehet elolvasni.

Múlt héten Sotloff édesanyja a New York Times által nyilvánosságra hozott videóban kérte az IS vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, hogy ne bántsák a fiát, aki szerinte azért ment a Közel-Keletre, hogy a muzulmánok szenvedéseiről adjon hírt a világnak. Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő közlése szerint az Egyesült Államok tájékozódik, hogy a felvétel valódi-e. Az AP írja, hogy a  Sotloff család már tud a felvétel létezéséről, és már gyászol is.

Sotloffot 2013 augusztusában rabolták el Szíriában. Tapasztalt riporternek számított, az arab tavasz néven ismert forradalomsorozat kitörése után megfordult Egyiptomban, Bahreinben, Líbiában és Jemenben is. Folyékonyan beszélt arabul. A Daily Beast egyik újságírója nem sokkal az elrablása előtt beszélt vele. Sotloff azt mondta, abba akarja hagyni, mert elege van abból, hogy mindenhol kémnek nézik, megverik és rálőnek. Törökországban a rendőrök paprikaspray-vel fújták le csak azért, mert felvételeket készített egy tüntető tömegről. Harmincegy évet élt.

Ami a politikusi visszhangokat illeti, Psaki úgy nyilatkozott, az Egyesült Államokat „taszítja ez a barbár cselekedet", egy ártatlan amerikai életének a kioltása. Elmondása szerint „néhány" olyan amerikairól van tudomása, aki jelenleg az IS túsza. Részleteket erről nem árult el. David Cameron brit miniszterelnök eközben „undort keltő, megvetésre méltó" tettről beszélt. Arra Sotloff lefejezése kapcsán egy libanoni író, Karl Sharro hívta fel a figyelmet, hogy nem egyedi jelenségről van szó. Az IS megalakulása óta a szunnita szélsőségesek több száz szíriait és irakit végeztek ki így.

Az újságírók nemzetközi érdekvédelmi szervezete, a Committee to Protect Jourmalists (CPJ) később nyilvánosságra hozott egy listát, rajta hét olyan újságíró nevével, aki a tudomása szerint az IS fogságában van. A többségük szíriai, és a Guardian megjegyzése szerint nemhogy Nyugaton, a világon sehol máshol nem számolt be az elrablásukról a sajtó.

Obama egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de Brett McGurk külügyi államtitkár a CNN-nek azt mondta, aza Egyesült Államok éppen állítja össze az IS felszámolásáról készült terveket. „Az IS egy kifinomult szervezet. Nem avatkozhatsz csak úgy be katonailag és nem várhatod, hogy a rakétatámadások majd hatni fognak. Széleskörű regionális és nemzetközi szövetséget alakítunk ki. Számítsanak rá" – nyilatkozta a politikus.

Megemlékező tüntetés New Yorkban Foley lefejezése után. Tervek már vannak az IS megállítására
Megemlékező tüntetés New Yorkban Foley lefejezése után. Tervek már készülnek az IS megállítására
Carlo Allegri / Reuters

Az IS fél Irak lerohanása után júniusban kalifátust kiáltott ki Szíria és Irak ellenőrzése alá tartozó területein. Egy enyhén szólva ambiciózus terv szerint a szunnita szélsőségesek meg se állnának Magyarországig.

A fogságot egyébként meg lehet úszni ép bőrrel, de az európai országoktól eltérően az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem tárgyal terroristákkal az állampolgáraiért adandó váltságdíjról. Didier François francia újságíróért, Foley egyik volt túsztársáért Párizs állítólag 18 millió eurót fizetett ki a szunnita szélsőségeseknek, Törökország pedig azért a Bunyamin Aygunért fizetett, akit tavaly novemberben raboltak el és tartottak fogva negyven napon át. Aygunt folyamatosana vallatták. „Muzulmán vagy? Szunnita vagy alavita? Imádkozz. Add meg minden jelszavadat. Kik ezek a nők a Facebook-profilodon? Iszol alkoholt? Kinek dolgozol? Mondj neveket. A negyven nap negyven évnek tűnt" – nyilatkozta a fotórporter egy szabadulása után adott interjúban. Arra nem akart válaszolni, hogy a szunnita szélsőségesek megkínozták-e vagy sem, de szerinte az IS-nek Törökországban is sikerült már egy szerteágazó hálózatot kialakítania.

François egyébként ismeri Foley és Sotloff gyilkosát, aki két másik brit dzsihadistával érkezett Szíriába. A briteknek a foglyok őrzése a feladatuk, a foglyok pedig a Beatles után a John, a Paul és a Ringo becenevet aggatták rájuk. Az újságírók gyilkosa John.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.