Baráti kezet nyújtanak a törökök Athénnak

„Készek vagyunk megtenni mindent, hogy segítsünk átvészelni a gazdasági válságot, turisztikai, energetikai és kereskedelmi együttműködésen keresztül" – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, aki hozzátette, Ankara erős Görögországban érdekelt.

Baráti kezet nyújt Törökország a súlyos válságba került Görögországnak. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök kedden segítséget ajánlott a görögöknek. Hamarosan török delegáció utazik Görögországba, hogy tárgyaljanak a lehetséges együttműködésről.

„Erős Görögországot akarunk" – hangsúlyozta Davutoglu, aki hozzátette, Ankara pozitívan áll hozzá bármiféle együttműködéshez.

Az AFP hírügynökség megjegyzi, hogy hétfőn a miniszterelnökéhez hasonló kijelentéseket tett Nihat Zeybecki török gazdasági miniszter. A tárcavezető elmondta, hogy ha a görögök pénzügyi támogatás kérnek tőlük, akkor azt mérlegelni fogják.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vezetője szintén támogatásáról biztosította Athént. A HDP a Sziríza párt török megfelelője, kiállnak a demokrácia mellett, de elutasítják a megszorításokat.

Görögország és Törökország kapcsolata az utóbbi években sokat javult, de Ciprus kettéosztottsága még mindig akadályozza a kapcsolatok elmélyülését. A sziget 1974-ben egy görög puccskísérletet követő török invázió után kettészakadt a törökök által lakott északi és a görögök lakta déli részre. Ciprus újraegyesítésének témája az utóbbi években folyamatosan napirenden van.

Küszöbön az államcsőd

Görögország az utolsó pillanatban segítséget kért az EU-tól, ám a kedd éjféli határidőig nem kapta meg a pénzt. Így nem tudott fizetni az IMF-nek, ami államcsődöt hozhat. A Fitch Ratings kedd este befektetésre nem ajánlott - spekulatív - osztályzati sávba tette Athént.

Mindeközben Európa várja a vasárnapi népszavazást, melyen az EU/IMF-párossal meg nem született egyezségről döntenek a választók. A referendum akár Alekszisz Ciprusz görög kormányfő bukását is hozhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.