Leminősítette Görögországot a Fitch Ratings is

A befektetésre nem ajánlott - spekulatív - osztályzati sáv mélyére süllyesztette Görögország államadós-besorolását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő kedden késő este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Görögország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának osztályzatát. A Fitch indoklása szerint a görög kormány és a hitelezők közötti tárgyalások félbeszakadása jelentősen növelte annak a kockázatát, hogy Görögország a következő hónapokban képtelenné válik adósságtörlesztési kötelezettségeinek teljesítésére, beleértve a magánszektorbeli hitelezőkkel szembeni kötvénykötelezettségeket is.

A Fitch Ratings közölte, hogy a magánhitelezőkkel szembeni törlesztési csődhelyzet beálltát most már valószínűnek tartja. Bár a hétvégére kiírt népszavazáson - amelyen a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatáról kell dönteni - a jelenlegi közvélemény-kutatások a javaslat elfogadásának adnak nagyobb valószínűséget, az elutasítás kockázata is jelentős - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch szerint ha a referendumon elutasító döntés születik, az drámai mértékben megnövelné annak az esélyét, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből. A cég szerint e távozás valószínűleg zűrzavaros körülmények közepette menne végbe, mivel a jelenlegi görög kormány részéről nem várható együttműködés az európai hatóságokkal ilyen fejlemény esetén.

A bankbetétekre bevezetett hozzáférési korlátozások még tovább rontják a görög gazdaság kilátásait, a Fitch Ratings ezért most már 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár Görögországban 2015 egészében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a gazdasági kilátásokat e módosított előrejelzéshez képest is súlyos lefelé ható kockázatok terhelik, és még mélyebb recesszió is következhet, ha a népszavazáson elvetik a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatait.

Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is leminősítette Görögország államadós-besorolását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a görög kormány a jelek szerint a belpolitikai meggondolásokat a pénzügyi-gazdasági stabilitás, a kereskedelmi hitelek törlesztése és az euróövezeti tagság elé helyezi. A hitelminősítő szerint ennek jele az is, hogy a görög kormány népszavazást hirdetett a hivatalos hitelezők válságmegoldási javaslatairól. Mindezek alapján a cég "CCC"-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság-osztályzatot, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.