Elektrosokk és alvásmegvonás – így kínozzák az ukrán és orosz foglyokat

Cáfolhatatlan bizonyítékok utalnak a kelet-ukrajnai konfliktusban részes szemben álló felek súlyos háborús bűncselekményeire, köztük foglyok kínzására és jogi eljárás nélküli kivégzésére.

Az Amnesty International pénteken Londonban ismertetett jelentése szerint e bűncselekményeket szinte napi rendszerességgel követik el mindkét oldalon.

A jelentés a világ legnagyobb emberi jogi szervezetének szakértői által volt foglyokkal készített interjúkra alapul. A sértettek súlyos, csonttöréses sérüléseket okozó verésekről, elektrosokkos kínzásról, tartós alvásmegvonásról számoltak be. Volt, akit késsel szurkáltak fogvatartói, másokat végtagjaiknál fogva a vallatóhelyiségek mennyezetére függesztettek fel kötelekkel.

Rendszeres a foglyok halálos fenyegetése, az orvosi ellátás megtagadása sürgős esetekben is, és gyakoriak a színlelt kivégzések.

A terepen elvégzett kutatás feltárta, hogy a foglyok megdöbbentő módszereket alkalmazó kínzása mindennapos gyakorlat; az Amnesty International által megszólaltatott volt őrizetesek egybehangzó és elborzasztó beszámolókat adtak a velük szemben tanúsított bánásmódról – áll a jelentésben, amelyet John Dalhuisen, a szervezet európai és közép-ázsiai programigazgatója állított össze.

Dalhuisen hangsúlyozta: a konfliktusövezetekben foglyul ejtettek kínzása és meggyilkolása háborús bűncselekmény. Hozzátette: a Kijev-párti és a szeparatista erőknek egyaránt fel kell hagyniuk e gyakorlattal, és tudatniuk kell saját fegyveres alakulataik tagjaival, hogy a nemzetközi jog alapján milyen következményekkel járhatnak a konfliktusövezetekben fogságba esetekkel szembeni ilyen visszaélések.

Az ukrán hatóságoknak vizsgálatot kell indítaniuk a háborús bűncselekmények gyanúját felvető összes esetben, aktákat kell nyitniuk ezekről az esetekről, a szeparatista erők által elkövetett ilyen bűncselekményekről is bizonyítékokat kell gyűjteniük, és bíróság elé kell állítaniuk a felelősöket – áll az Amnesty International pénteki londoni állásfoglalásában.

A jelentés szerint az emberi jogi szervezet szakértői 33 volt fogollyal beszéltek, közülük 32 számolt be súlyos fizikai bántalmazásokról és egyéb visszaélésekről a szeparatista erők és a Kijev-párti csoportok részéről egyaránt.

Az Amnesty International közölte, hogy a volt foglyok beszámolóit bizonyítékokkal tudja alátámasztani, például a csonttöréses sérülésekről készített röntgenfelvételekkel, zúzódásokat, sebeket, ütlegelésből eredő foghiányt ábrázoló fotókkal és kórházi zárójelentésekkel.

Két volt foglyot, akikkel a szervezet vizsgálói beszéltek, még az interjúk idején is kórházban ápoltak.

A sértettek közül 17-en a szeparatista erők, 16-an a Kijev-párti csoportok – katonai alakulatok és bűnüldöző hatóságok, valamint az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat – fogságában voltak.

Az Amnesty International szerint legalább három olyan közelmúltbeli incidens dokumentálható, amelyben a szeparatista erők összesen legalább nyolc Kijev-párti katonát gyilkoltak meg.

A legsúlyosabb visszaélések nem hivatalos őrizeti helyeken történnek, rendszerint a fogság első napjaiban. A hivatalos vagy tényleges parancsnoki láncolatok hatáskörén kívül tevékenykedő csoportok különösen hajlamosak erőszakos és törvénysértő cselekmények elkövetésére – áll a jelentésben.

Az Amnesty International szakértői szerint a szeparatista oldalon kirívóan kaotikus a helyzet, különböző csoportok tartanak foglyokat legalább tucatnyi helyszínen.

A szervezet bizonyítékai szerint mindkét oldal önkényesen fogva tart civileket, akik semmiféle bűncselekményt nem követtek el, fogva tartásuk egyedüli oka az, hogy a szemben álló oldalt támogatják. A szervezet vizsgálói beszéltek olyan civilekkel, akiket csak azért vettek őrizetbe és bántalmaztak, mert mobiltelefonjaikon az Euromajdan-megmozdulásokat, vagyis az európai uniós csatlakozás melletti és az akkori ukrán elnök, Viktor Janukovics elleni kijevi tüntetéseket ábrázoló fotók, vagy a szeparatista oldalhoz tartozó ismerősök telefonszámai voltak.

Az Amnesty International felszólította az illetékes ENSZ-szervezeteket, hogy sürgősen küldjenek tényfeltáró küldöttségeket Ukrajnába, azokra a helyszínekre, ahol őrizeteseket tartanak fogva a konfliktussal összefüggésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.