Terrorizmussal vádolják az elfogott orosz katonákat

Vádat emelnek a múlt hétvégén Kelet-Ukrajnában fogságba ejtett két orosz katonával szemben terrorizmusért és terrorszervezetben való részvételért – közölte Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szavai szerint az őrizetbe vett orosz katonák és társaik tűzharcban megöltek egy ukrán katonát, egy másikat pedig megsebesítettek.

Hozzáfűzte, hogy a katonák kihallgatásuk során elárulták rangjukat – az egyik százados, a másik őrmester – és feletteseik nevét. Azt mondták, hogy az orosz fegyveres erők hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárjánál szolgálnak, katonai egységük az oroszországi, Volga-parti Togliattiban állomásozik.

Viktor Muzsenko, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke hétfőn Kijevben arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a két sebesült orosz katonát a vállukon hozták ki a tűzharcból az ukrán katonák. Jelenleg Kijevben, a védelmi minisztérium központi katonai kórházában ápolják őket.

Az elfogott katonák vallomásukban azt állították, hogy egy 14 fős csoport tagjaként a Luhanszk közelében lévő Scsasztya településen található hőerőmű elfoglalására készültek. Három-négy autóbuszon érkezett volna erősítés hozzájuk szakadár területről. Scsasztya a frontvonal ukrán ellenőrzés alatti oldalán fekszik, a települést az utóbbi időben hevesen támadják tüzérségi fegyverekkel a szakadárok.

Korábbi hírek szerint a 92-es ukrán gépesített dandár és az Ajdar alakulat tagjai tűzharcba keveredtek a diverzáns csoporttal, eközben ejtették foglyul a két orosz katonát.

A sajtótájékoztatón Viktor Nyikoljuk, a 92-es ukrán gépesített dandár parancsnoka – aki részt vett a tűzharcban – elmondta, hogy a diverzánsok az ukrán alegységre tüzet nyitva megpróbáltak végezni a két, fogságba esett társukkal.

A parancsnok a sajtótájékoztatón bemutatott egy kilenc milliméteres kaliberű mesterlövészpuskát, amelyet az akcióban zsákmányoltak, s amely állítása szerint csak az orosz fegyveres erők különleges alakulatainál van rendszeresítve. A fegyverhez rendszeresített lövedékek – amelyeket szintén nem gyártanak Ukrajnában – a parancsnok elmondása szerint 200 méter távolságból is átütik az 5-ös szilárdsági osztályú golyóálló mellényeket.

Az ukrán vezérkari főnök hozzáfűzte, hogy a diverzáns csoport akcióját egy bizonyos Scsepin ezredes tervelte ki, aki 1986-ban végzett a kijevi katonai akadémián.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.