galéria megtekintése

Katonák, akik nincsenek

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 20. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Terrorizmus vádjával állítják bíróság elé Ukrajnában azt a két szakadár fegyverest, aki kijevi közlés szerint az orosz hadsereg állományába tartozik. Moszkvában azt állítják, a sebesült harcosok már leszerelt katonák, ám egyre több jel támasztja alá, hogy az orosz fegyveres erők aktív tagjai segítik a kelet-ukrajnai lázadókat.

Alig hallani a sebesült szavait, amint az első kihallgatásán készült videón – kórházi ágyán fekve – beismeri: Alekszandr Alekszandrovnak hívják, szerződéses őrmesterként az orosz hadsereg egyik különleges alakulatában szolgál, parancsnoka az a Jevgenyij Jerofejev százados, aki szombaton vele együtt esett az ukrán kormányerők fogságába a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében. A második, kedden nyilvánosságra hozott filmen sokkal határozottabban, részletesebben mondja el szinte ugyanazt.

Fogolytársa arról számol be, hogy április elején érkezett Kelet-Ukrajnában, és egy háromszázadnyi orosz katonából álló egység tagjaként felderítő feladatokat végzett. Sorra megnevezi orosz állampolgárságú parancsnokait és katonatársait, majd a kelet-ukrajnai háborúról azt mondja: arra „senkinek sincs szüksége”. Tűzpárbaj után fogták el a két fegyverest, aki a kijevi közlés szerint egy diverzáns csoport tagjaként Szcsasztyja város közelében egy híd elfoglalására készült, ám a kormányerőkbe ütközött.

A Kelet-Ukrajnában elfogott, állítólag a szakadárok oldalán harcoló orosz felderítők egy kijevi kórházban
A Kelet-Ukrajnában elfogott, állítólag a szakadárok oldalán harcoló orosz felderítők egy kijevi kórházban
Markian Lubkivskyi / Reuters

 

Velük együtt kizárólag az orosz hadseregben rendszeresített fegyverek – például különleges mesterlövészpuska – is az ukránok kezére kerültek – jelentették be Kijevben, ahol érezhetően igyekeznek a lehető legjobban kihasználni a fogásban rejlő propagandalehetőséget. Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője közölte: terrorizmus vádjával bíróság elé állítják őket, s a per nyilvános lesz. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter – részletek említése nélkül – azt állította: miután a két férfi ukrán fogságba esett, orosz tiszttársaik megpróbálták megölni őket.

Moszkvában tompítani próbálják a kínos esetet, azt hangoztatva, hogy orosz katonai egységek nincsenek Ukrajnában. Alekszandrov és Jerofejev csak volt az orosz fegyveres erők tagja. Amikor az ukrán kormányerők kezére kerültek, már nem szolgáltak a hadseregben – közölte az orosz védelmi tárca szóvivője. Igor Konasenkov vezérőrnagy az ukrán vezérkar és az SZBU „show-jának” nevezte, ami az elfogott fegyveresekkel zajlik, az illetőkből szerinte „kiverték” a megfelelő vallomást.

Markian Lubkivskyi / Reuters

A luhanszki szakadárok azzal próbálták menteni a helyzetet, hogy Alekszandrov és Jerofejev az önkéntes népi milíciájukban szolgált. A mostani eset azonban minden eddiginél meggyőzőbben jelzi, hogy a szakadár fegyveresek oldalán harcolnak hivatásos orosz katonák is. Az elmúlt hónapokban Kijevben, a nyugati államokban és orosz jogvédő szervezetekben is többször megfogalmazódtak ilyen vádak, a mostani fogás lehetne az első bizonyíték.

A moszkvai Kommerszant nemrég arról írt, hogy a szerződéses katonákat kelet-ukrajnai küldetésre biztatják az orosz hadseregben, s ha vállalják, formálisan leszerelik őket. Hasonló módon került Kelet-Ukrajnába Burjátföldről is egy orosz katona. Könnyen lehet, hogy ez történt Alekszandrovval és Jerofejevvel is. A február végén meggyilkolt orosz ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov nevével fémjelzett „Putyin. Háború” jelentésből kiderül: az ukrajnai harcokban legkevesebb 220 orosz katona halt meg, a konfliktus eddig 53 milliárd rubeles kiadással járt Oroszország számára.

Nuland visszafogott volt Moszkvában

Nem hoztak áttörést az amerikai külügyi államtitkár-helyettes, Victoria Nuland hétfői moszkvai tárgyalásai, de a látogatás ténye jelzi, az USA aktívan segíti az ukrán válság rendezését szolgáló, Németország és Franciaország vezette diplomáciai erőfeszítéseket. Az amerikai diplomata sürgette a minszki tűzszüneti megállapodás betartását. A helyettes államtitkár az ukrán konfliktusban részt vevő félnek minősítette Oroszországot, megbeszéléseit „nagyon részletesnek, nagyon pragmatikusnak” nevezte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.