Az Iszlám Állam toborzóira csaptak le Spanyolországban

14 embert tartóztattak le egy összehangolt akcióban Spanyolországban és Marokkóban, őket azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek toboroztak tagokat.

A razzia Madrid külvárosát és több marokkói városot érintett. A letartóztatottak a feltételezések szerint egy olyan hálózat tagjai, akik Szíriába és Irakba küldtek harcosokat az Iszlám Állam irányítása alatt - számolt be a BBC.

Pénteken egy korábban Spanyolországban élő marokkói férfi támadt az Amszterdamból Párizsba tartó vonat utasaira, azonban a kocsiban utazó három katona leszerelte a támadót. 

A 25 éves Ayoub El-Khazzani az észak-marokkói Tetouanból származik. 2007-ben érkezett Spanyolországba, 7 évig élt Madridban és Algecirasban. Innen költözött Franciaországba. A férfit azzal gyanúsítják, hogy radikális iszlámistákkal tartott fenn kapcsolatot. A spanyol hatóságok "potenciálisan veszélyes" személyként tartották nyilván, amit 2014 februárjában francia kollégáikkal is közöltek.

Spanyol terrorelhárítási forrásokra hivatkozva hétfőn a spanyol Cadena Ser rádió azt állította, hogy Európa-szerte 800, Szíriából vagy Irakból visszatért radikális iszlamista él, akik támadásra készek.

A legutóbbi letartóztatások Madrid San Martin de la Vega körzetében és a marokkói Fez, Casablanca, Nador, al-Hoceima és Driouech városokban történtek.

A spanyol belügy azt a tájékoztatást adta, hogy az akció folyamatban van, de részletekbe nem bocsátkozott. Mindkét ország feltételezett radikálisok tucatjait tartóztatta le az elmúlt években.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.