Kórházban ápolják a francia vasúti támadás hősét

Hősként tekintenek arra a három férfira, akiknek sikerült ártalmatlanítani egy fegyveres férfit az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton.

Az egyik amerikai katona elmesélte, hogy egy AK47-es gépkarabélyt és egy pisztolyt sikerült elvennie a huszonhat éves marokkói származású támadótól, aki három embert sebesített meg a Thalys társaság vonatán pénteken. Az ámokfutót ártalmatlanították, majd az arras-i pályaudvaron átadták őt a rendőröknek.

Az katonákat – akik megmentették a vonat utasait – hősként ünneplik. Spencer Stone és Alek Skarlatos a Nemzeti Gárda és az Amerikai Légierő tagjai.

„Spencer a nyakánál ragadta meg a támadót” – emlékezik vissza Skarlatos a történtekre. A katona ezután kitépte az ámokfutó kezéből a pisztolyt, majd a Kalasnyikovot is kitépte a lábai közül. Ezután már az utasok is ütlegelni kezdték a támadót, akit Spencer ártalmatlanított. A marokkói férfi eszméletlen volt a rendőrök érkezéséig.

A pénteki támadásban hárman sérültek meg, közülük egy brit és egy amerikai állampolgárt válságos állapotban kezelnek a kórházban – írja a BBC. A dulakodás során Spencer is megsérült, a támadó a nyakán és a hüvelykujján ejtett vágást, ezért egyelőre a kórházban ápolják a katonát. (A híradások beszámoltak egy francia sérültről is, de Jean-Hugues Anglade színész – akit a magyar közönség leginkább a Metró, a Betty Blue és a Nikita című filmekből ismerhet – csupán a kezét vágta meg, amikor betörte a riasztó üvegét.)

„Nagyon büszke vagyok a barátomra, hogy ilyen gyorsan és bátran reagált" - mondta a katona egyik közeli barátja, aki hozzátette, hogy Spencer még sérülten is segített egy sebesült utason.

Az incidens után Barack Obama amerikai elnök is a katonák bátorságát méltatta. „Egyértelmű, hogy hősies fellépésük akadályozta meg a nagyobb tragédiát” – jegyezte meg Obama. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter is az utasok bátorságát dicsérte.

A francia sajtó szerint a támadó egyelőre nem volt hajlandó válaszolni a neki feltett kérdésekre. Bár az ügyet a francia terrorelhárítás vette kézbe, Pierre Henry Brandet belügyi szóvivő szerint korai még terrortámadásról beszélni. Charles Michel belga miniszterelnök ugyanakkor terrortámadásnak nevezte a lövöldözést. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.