Az Ikea is lefekszik Putyinnak

Az Ikea úgy döntött, megszünteti orosz online magazinját, mert félő, hogy a benne foglaltak ellenkeznek a 2013-ban életbe lépett orosz törvénnyel, mely bünteti a homoszexualitás propagálását.

A svéd bútoráruházlánc közleményben tudatta pénteken, hogy az IKEA Family Live nevű, orosz nyelvű internetes magazin több cikke is értelmezhető úgy, hogy megszegi a 2013-as, "homoszexuális propagandát" tiltó törvényt.

"Az üzleti tevékenységünk során betartjuk annak az országnak a törvényeit, amelyben dolgozunk, így, hogy elkerüljük a törvénysértést, úgy döntöttünk, a jövőben nem adjuk ki a magazint Oroszországban" - idézi a BBC az Ikea nyilatkozatát. A 25 országban működő online lap "korra, nemre, szexuális orientációra, nemzetiségre és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül mutatja be az emberek otthoni életét. Azok Ikea által fontosnak vélt értékeket igyekszik visszatükrözni, mint például az egyenlőség és lehetőség mindenki számára" - írta az áruházlánc. 

Az Ikea törölte a nőket a szaúd-arábiai katalógusból

Nem a mostani az Ikea első olyan húzása, amikor feladja a közleményükben említett értékeket. 2012-ben szaúd-arábiai katalógusaiból eltüntették a nőket.

Az országban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a nőkre, a reklámokban is rendkívül ritkán fordulnak elő, így míg a svéd példányban látható volt a pizsamát viselő anyuka, addig a szaúd-arábiaiban már nem.

Később az Ikea elnézést kért a történtekért, közleményükben azt írták, "észre kellett volna venniük, hogy a nők törlése a szaúd-arábiai katalógusból ellentétes a cég képviselte értékekkel."

A cég sajtóközleményében kiemelték, hogy Oroszország nem gyakorolt nyomást a cégre, az orosz hatóságok pedig ezidáig nem reagáltak az Ikea bejelentésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.