Törvény tiltja a „melegpropagandát”

Tilos lesz a „nem hagyományos” szexuális kapcsolatokról való beszéd az orosz fiatalkorúak körében. Kedden a parlament alsóháza, az állami duma egyetlen tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt, amelynek megsértőire súlyos – jogi személy esetén akár egymillió rubeles, azaz mintegy hétmillió forintos – bírságot szabhatnak ki.

Tilos lesz Oroszországban a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” propagálása a fiatalkorúak körében. Kedden a parlament alsóháza, az állami duma egyetlen tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt, amelynek megsértőire súlyos – jogi személy esetén akár egymillió rubeles, azaz mintegy hétmillió forintos – bírságot szabhatnak ki. Még nagyobb a büntetés, ha tömegtájékoztatási eszközöket vagy internetet használnak a szabályszegők, a külföldieket pedig kiutasíthatják az országból vagy 15 napra őrizetbe is vehetik. 

A duma előtt a melegjogi szervezetek és a törvény hívei is tüntettek
A radical Orthodox believer (C) crushes an egg on a gay rights activist during a protest against a proposed new law termed by the State Duma as "against advocating the rejection of traditional family values" in central Moscow June 11, 2013. Russian police detained more than 20 gay rights activists involved in a "kissing protest" on Tuesday outside parliament where lawmakers were preparing to pass a bill banning homosexual "propaganda". REUTERS/Maxim Shemetov (RUSSIA - Tags: CRIME LAW POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

A newsru.com internetes hírportál beszámolója szerint a törvény, amelynek szövegéből a parlamenti vita során kivették a homoszexualitás szót, büntetendő propagandának minősíti például az olyan információ terjesztését, amely „a nem hagyományos szexuális orientáció kialakítására irányul a fiatalkorúak körében”. Hasonló megítélés alá esik az is, ha vonzónak állítják be az ilyen kapcsolatokat, érdeklődést keltenek irántuk, vagy azonos társadalmi értékűként mutatják be a hagyományos és nem hagyományos szexuális viszonyt. A szavazás idején a parlament épületénél összetűzések voltak a törvény támogatói és ellenzői között.

Az Európai Unió és a nemzetközi emberi jogi szervezetek által bírált jogszabály előkészítői, élükön a parlament családügyi bizottságának elnökével, Jelena Mizulinával, közölték, hogy a szöveg módosítása során figyelembe vették azt a több százezer észrevételt, amelyet az ország állampolgáraitól kaptak a témában. A beszámoló szerint közülük csak 25 ezer lépett fel a szigorítás ellen, többségük támogatta azt.

Ezeket az arányokat alátámasztani látszanak a BBC orosz nyelvű honlapja által idézett közvélemény-kutatási adatok is. A számok arról tanúskodnak, hogy az oroszok csaknem fele kifejezetten elítéli, erkölcstelenségnek, „káros szokásnak” tartja a homoszexualitást, és az így vélekedők aránya csak nőtt az utóbbi években. Az ismert orosz emberi jogi aktivista, a moszkvai Helsinki Csoport vezetője, Ljudmila Alekszejeva is arról beszélt, hogy Oroszországban nő a diszkrimináció a szexuális kisebbség iránt. Ugyanakkor hozzátette: a homoszexuálisok jogi helyzete rosszabb, mint Nyugaton, de jobb, mint a Szovjetunióban volt.   

Az állami duma elfogadott egy másik törvényt is. Ennek értelmében ugyancsak súlyos pénzbírsággal, közmunkával vagy akár hároméves szabadságvesztéssel lehet büntetni azt, aki megsérti a hívők vallásos érzelmeit. A jogszabályt – az azóta világszerte ismertté vált orosz női punkegyüttes neve alapján – Pussy Riot-törvényként is emlegetik. Az elfogadásában ugyanis döntő szerepet játszott a csapat tavaly februári akciója. Akkor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban „punkmisét” rendeztek az akkor még elnöki újraválasztására készülő Vlagyimir Putyin ellen, és ezért kétéves börtönre ítélték őket, igaz, egyikük büntetését később felfüggesztettre változtatta a bíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.