„Az eurónak szüksége van Görögországra"

Mindent megteszünk azért, hogy Görögország ne hagyja el az euróövezetet, de eleget kell tennie a korábban vállalt kötelezettségeinek – mondta Pierre Moscovici, a pénzügyekért felelős francia EU-biztos a BBC Hard Talk című műsorában.
„Úgy véljük, hogy Görögország helye az euroövezetben van, hogy az eurónak szüksége van Görögországra, és hogy Görögország nem csak a része akar maradni, de szüksége is van az eurozónára" – mondta az EU-biztos azokra a félelmekre reagálva, amelyek a radikális baloldali párt, a Sziriza múlt heti győzelme nyomán éledtek fel. Egy héttel az EU és megszorítások ellen kampányoló párt győzelme után továbbra is sokan tartanak a Grexittől, vagyis Görögország távozásától az euroövezetből. „Az euró sorsa is a Grexit elkerülésén múlik” – jelezte Moscovici, hozzátéve, hogy a maradástól függetlenül athéni kormánynak tiszteletben kell tartania az eddig az ügyben kötött szerződéseit.

A bizonytalanságot csak növelte, hogy az EU pénzügyminisztereinek találkozója után az új görög pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz közölte, hogy nem hajlandó a trojkával – az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) – együtt dolgozni. Janisz Varufakisz egy „rothadt alapokon nyugvó bizottságnak" nevezte a trojkát, ezért azt mondta, hogy inkább külön-külön tárgyalna annak tagjaival és az EU-tagállamokkal.

A Spiegel mindeközben megszellőztette, hogy a német kormány szerint Görögországnak még 20 milliárd eurós mentőhitelre lehet szüksége a rendezetlen államcsőd veszélyének elhárítása céljából. A német pénzügyminiszter azonban cáfolta az értesüléseket, amelyeket spekulációnak nevezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.