Még húszmilliárd kellhet a görögöknek

A német kormány szerint Görögországnak hamarosan 20 milliárd eurós mentőhitelre lehet szüksége a rendezetlen államcsőd veszélyének elhárítása céljából, és hajlandó is tárgyalni a radikális baloldali Alekszisz Ciprasz vezette görög kormánnyal az újabb támogatásról - írta a Spiegel. A német pénzügyminisztérium szóvivője pénteken spekulációnak minősítette a hírmagazin cikkét, és hangsúlyozta, hogy ilyen ügy egyáltalán nincs napirenden.
A Spiegel a szombati keltezésű, digitális formátumban péntek este megjelent számában azt írta, Berlin megítélése szerint komoly veszély, hogy Görögország nem kilép, hanem „kibotlik", szándékai ellenére távozásra kényszerül a valutaunióból.

Az adóbevételek csökkenése és a privatizáció leállítása miatt egyre szűkösebbek a belső források, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió alkotta hitelezői trojka támogatási programja pedig február végén lejár, így a külső forrás is elapadhat, a pénzügyi piacokról viszont továbbra sem finanszírozható a görög állam működése - vélekednek a német kormány szakértői, akik szerint Görögországot mindezért a rendezetlen államcsőd és az euróövezetből való kényszerű távozás veszélye fenyegeti.

A Spiegel szerint Alekszisz Ciprasz egyelőre nem veszélyes Angela Merkel német kancellár számára, mert az államadósság egy újabb részének elengedése túl nagy követelés az athéni kormány részéről. Nemcsak Németország, hanem Franciaország és Olaszország sem kíván engedni a görögöknek ebben a kérdésben.

Az övezet több tagjánál - Portugáliában, Írországban, Spanyolországban - pedig kemény reformokat hajtottak végre, és ezek a kormányok nem gondolják úgy, hogy Ciprasznak felmentést kellene adni csak azért, mert ő kiabál a leghangosabban.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfői értekezletén az új görög kormány követelései egyöntetű elutasításra találtak, Wolfgang Schauble német pénzügyminiszternek így nem is kellett exponálnia magát a témában - írta a Der Spiegel, amely szerint a görög kérdést erről az oldalról szemlélve a német kormány nem aggódik, "a berlini kancellárián nyugodtan hátradőlnek".

Ugyanakkor a rendezetlen államcsőd és a kisodródás az euróövezetből komoly veszély, elhárításához pedig egy nagyjából 20 milliárd eurós hitelre lehet szükség - vélekednek a kormány szakértői. Szerintük a kölcsönt csak az euróvezeti válságkezelő rendszer (ESM) forrásaiból lehetne folyósítani, mert nincsen más intézmény, amely hajlandó lenne hitelt nyújtani Athénnak. A berlini vezetés hajlandó tárgyalni egy ilyen megoldásról, azzal a feltétellel, hogy a görög kormány folytatja a reformokat és együttműködik a trojkával - írta a Der Spiegel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.