Az amerikai kongresszus asztalán az iráni atommegállapodás

Az amerikai külügyminisztérium beterjesztette az Irán atomprogramjáról szóló nemzetközi megállapodást a kongresszus elé, így megkezdődhet a dokumentum törvényhozásbeli felülvizsgálata - közölte vasárnap a tárca.

John Kirby külügyi szóvivő tudatta, hogy a kongresszus tagjai megkapták a Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) által kedden elfogadott megállapodás teljes szövegét, annak mellékleteit és egyéb kapcsolódó dokumentumokat. A törvényhozásnak hétfőtől számítva 60 napja lesz arra, hogy felülvizsgálja az egyezményt - közölte a szóvivő.

A felülvizsgálati idő lejárta után a kongresszus mindkét háza egyszerű többséggel szavazhat arról, hogy támogatja-e a megállapodást, hozzájárul-e az Iránra kivetett szankciók feloldásához az ország atomprogramjának korlátozásáért és nemzetközi ellenőrzéséért cserébe.

A kongresszus mindkét házában többségben lévő republikánusok élesen bírálták az egyezményt, és azt ígérték, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák annak életbe lépését. Amennyiben azonban a törvényhozás elutasítja az egyezséget, Barack Obama elnök megvétózhatja a döntést, az elnöki vétó kongresszusi felülbírálatához pedig mindkét házban kétharmados többség kell. Ez utóbbi csak úgy jöhetne létre, ha Obama saját pártja is fellázadna a megállapodás ellen, de erre elemzők rendkívül kevés esélyt látnak.

Benjámin Netanjahu, a megállapodás legelszántabb külföldi ellenzőjének számító izraeli miniszterelnök vasárnap mindazonáltal ismét arra bíztatta az amerikai törvényhozókat, hogy mondjanak nemet az egyezményre. Az amerikai CBS televíziónak nyilatkozva Netanjahu azt mondta: az lenne a helyes, ha elvetnék a megállapodást. "Sok mindent lehetne tenni Irán agressziójának megakadályozása érdekében, de ez a megállapodás nem ilyen" - közölte.

Netanjahu azzal érvelt, hogy az egyezmény csupán hátráltatja, de nem gátolja meg, hogy Teherán atomfegyverekhez jusson, miközben a rá kivetett szankciók feloldásával dollármilliárdokhoz jut az iráni vezetés.

Netanjahu korábban történelmi léptékű hibának nevezte a megállapodást, amely szerinte veszélybe sodorja Izraelt. Obama ezzel szemben azt hangoztatta, hogy az egyezmény történelmi lehetőség a világ békésebbé tételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.