Álrendőr robbantott, sokan meghaltak

Az elmúlt 24 órában 35-en vesztették életüket és több százan megsebesültek Afganisztán fővárosában. A halálos áldozatok zöme civil vagy fiatal rendőrkadét.

Néhány nappal azután, hogy a tálibok bejelentették, egykori vezetőjük, Mohamed Omar molla meghalt, három támadás érte Kabult.

Helyi idő szerint pénteken este egy a rendőrség egyenruháját viselő tálib merénylő robbantotta fel magát az akadémia bejárata előtt várakozó kadétok között. A támadásban 20 ember meghalt, 25 pedig megsebesült - írja a Guardian.

Néhány órával később két másik robbantás történt a repülőtértől északra elhelyezkedő Quasaba külvárosi részen, majd a felkelők az amerikai Camp Integrity nevű amerikai műveleti bázis ellen indultak. A fegyveres konfliktus során egy katonatiszt és két felkelő életét vesztette - közölte az afganisztáni különleges erők szóvivője.

A történtek után hajnalig katonai repülőgépek köröztek az afgán főváros felett, ahol már pénteken kora délután lángokba borult a város. Ahogy arról beszámoltunk, több épület a földdel lett egyenlő, amikor felrobbant egy teherautóba rejtett pokolgép egy kormányépület közelében. Húszan életüket vesztették és több százan sebesültek meg a detonáció következtében, több tucatnyian jelenleg is kórházban vannak. A többség kisebb sebesülésekkel megúszta, sokakat a törmelék és üvegszilánkok sebesítettek meg. Kabir Amiri, a kabuli kórház szóvivője azt nyilatkozta, a sérültek civilek, 47 nő és 33 gyerek is megsebesült.

S míg a rendőr-akadémia előtti robbantásért a tálibok vállalták a felelősséget, azt egyelőre nem tudni, ki állhat a védelmi minisztérium egyik épületegyüttesének közelében teherautóba rejtett pokolgépes merénylet hátterében.

2011 decembere óta ez volt a legvéresebb nap Kabul életében. Akkor egy öngyilkos merénylő 50 síita muzulmánnal végzett, akik épp egy mecsetben imádkoztak az Ashura ünnepen.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.