galéria megtekintése

Az Iszlám Államot erősítheti a tálibok gyengülése

0 komment

Kétségessé teszi a tálibok viszonylagos egységét vezérük, Omar molla halála. Ha utódja, Aktar Mohamed Manszúr nem lesz képes egyben tartani az afganisztáni iszlamista mozgalmat, és abból frakciók válnak ki, az az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezetet erősítheti. A kabuli kormánnyal július elején megkezdett tárgyalások péntekre tervezett második fordulóját, mindenesetre a tálibok kérésére egyelőre lefújták.

Bár a tálibok delegációja a pakisztáni fővárosba, Iszlámábádba utazott, pénteken mégsem tartották meg a kabuli kormány képviselőivel tervezett újabb tárgyalásukat. A hírek szerint a július hetedikén Kína és Pakisztán bábáskodása mellett megkezdett egyeztetések akár le is állhatnak. Merthogy egyelőre nem világos, vezérük, Omar molla halála után a tálibok hajlandóak lesznek-e a folytatásra. Pakisztánban azt közölték, hogy egyelőre csak a megbeszélés elhalasztását kérték, a szélsőséges iszlamista szervezet kulcsfontosságú vezetői között azonban vannak, akik ellenzik az egyeztetést, és inkább folytatnák a harcot a hatalomért a nyugati támogatást élvező kabuli kormányzattal. A tálibok legfőbb döntéshozó szerve, a pakisztáni Kvettában tanácskozó súra Aktar Mohamed Manszúr személyében mindenesetre olyan embert választott új vezetőnek, aki a tárgyalások hívének számít.

Omar mollát gyászolják egy peshawari mecsetben
Omar mollát gyászolják egy peshawari mecsetben
Fayaz Aziz / Reuters

A radikális, például a nők iskolázása ellen keményen fellépő, az asszonyok házasságtörését megkövezéssel, a lopást kézlevággással, az iszlám hit elhagyását pedig halálos ítélettel büntető mozgalom gyakorlati irányítása eddig is Manszúr kezében volt. Omar molla ugyanis éppen olyan titokzatosan élt, mint ahogyan meghalt.

 

Az elmúlt években többször is a halálhírét keltették, szerdán azonban ezúttal az afgán hírszerzés értesülései alapján jelentették be, hogy már több mint két éve, 2013 áprilisában elhunyt a pakisztáni Karacsi egyik kórházában. Aztán csütörtökön a tálibok is megerősítették, hogy elvesztették vezérüket, szóvivőjük azonban a Reuters jelentése szerint azt mondta, hogy a molla egy ideje beteg volt, állapota az utóbbi két-három hétben rosszabbra fordult és végül a halálát okozta.

Az amerikai terrorelhárító központ adta ki ezt a képet, amely állítólag Omar molláról készült
Az amerikai terrorelhárító központ adta ki ezt a képet, amely állítólag Omar molláról készült
Reuters

Egyhamar aligha fog kiderülni, valójában mikor hunyt el a tálibok első és eddig egyetlen vezére, aki azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2001-ben, a szeptember 11-ei, egyesült államokbeli merényletek után Afganisztánban indított amerikai katonai beavatkozás az 1996 óta hatalmon lévő tálib kormány bukását okozta. Látni addig sem nagyon lehetett, és információ is alig szivárgott ki róla. Azt tudni például, hogy az 1980-as években, az afganisztáni szovjet megszállás elleni harcok kapcsán ismerkedett meg a New York-i és washingtoni terrorakciókért felelős al-Kaida vezérével, a 2011-ben egy amerikai kommandó által Pakisztánban meggyilkolt Oszama bin Ladennel, akivel szoros kapcsolatba került. Egyes – a tálibok által cáfolt – hírek szerint családi szálak is összekötötték őket: állítólag feleségül vette Bin Laden legidősebb lányát, és Omar molla egyik lánya lett Bin Laden negyedik felesége. Hangfelvételről legutóbb 2006-ban tettek közzé Omar mollától származó üzenetet, és idén júliusban már csak egy neki tulajdonított, a kabuli kormánnyal megkezdett tárgyalásokat támogató, írásos állásfoglalás jelent meg.

Omar molla lelki üdvéért imádkoznak muszlim férfiak a Jamia Masjid Khyberben
Omar molla lelki üdvéért imádkoznak muszlim férfiak a Jamia Masjid Khyberben
Fayaz Aziz / Reuters

Különböző feltételezések láttak napvilágot arról, hogy – ha valóban több éve történt – Kabulban miért éppen most tájékoztattak a tálib vezér haláláról. Egyes értékelések szerint a béketárgyalások megkezdésével megerősödő pakisztáni befolyást akarják így gyengíteni, mert bizonyos afganisztáni körök attól tartanak, hogy Iszlámábád elsősorban a saját érdekeinek érvényesítésére törekszik a megbeszéléseken. Akad olyan elemzés is, amely szerint a fő cél a tálibok megosztása. A mozgalmat ugyanis – szinte egyöntetű szakértői megítélés szerint – az „igazhitűek vezérének" tartott molla misztikus alakja tartotta össze.

„Omar molla nélkül a tálibok különböző csoportjai széteshetnek

– idézte például a CNN amerikai hírtévé Peter Bergen nemzetbiztonsági elemzőt.

A megosztottság jelei már most érzékelhetőek. Bár Manszúr helyettese egy fontos hadúr, az Egyesült Államok által tízmillió dolláros vérdíj kitűzése mellett körözött Sziradzsuddin Hakkani lett, az új vezért nem minden nehézsúlyú tálib vezető támogatja. Többen úgy látják, hogy Pakisztán kényszerítette rájuk, és inkább Omar molla fiát, Jakúbot tették volna meg vezérüknek. Az egység megbomlása ugyanakkor veszélyes következményekkel, az Iszlám Állam megerősödésével járhat a térségben. A főleg Szíriában és Irakban aktív szélsőséges dzsihadista szervezet már eddig is csábított el kisebb csoportokat a táliboktól, most azonban felgyorsulhat, szélesedhet, és egyes értékelések szerint akár az egész tálib mozgalmat még szélsőségesebbé teheti ez a folyamat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.