Több százan sérültek meg és épületek dőltek össze Kabulban

Több épület a földdel lett egyenlő, amikor felrobbant egy teherautóba rejtett pokolgép egy kormányépület közelében Kabulban. Eddig nyolc halottról tudnak a hatóságok, ám a halálos áldozatok száma nőhet. Több százan, köztük nők és gyerekek sebesültek meg.

Ma hajnalban újabb öngyilkos merénylő hajtott robbanószerrel megrakott autójával egy kormányépület közelébe az afgán fővárosban. A hatalmas detonációban közel négyszázan sérültek meg és nyolc ember halt meg - írja a Reuters. A sebesültek között sok gyerek és nő van, többségület törmelék és üvegszilánkok sebesítettek meg.

A rendőrség szerint a halálos áldozatok száma nőhet a nap folyamán, hiszen sokan a leomlott épületekben rekedhettek. A detonáció hatalmas pusztítást végzett a sűrűn lakott területen: tízméter mély krátert, romba döntött épületeket és a teherautótól száz méterre álló, immár totál káros kocsikat hagyott maga után.

Az afgán fővárosban viszonylag gyakoriak az öngyilkos merényletek, azonban a péntekihez hasonló, nagyobb robbanások ritkák. A merényletért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, ugyanakkor elképzelhető, hogy a tálibok állnak a támadás mögött.

Az afganisztáni tálibok fegyverrel kerültek hatalomra 1996-ban, majd 2001-ben a nyugati intervenciós erők buktatták meg őket.

A NATO vezette afganisztáni katonai misszió 13 évvel ezelőtt kezdődött megbízatása azonban december 31-én lejárt, s azóta mindössze 12 500 katona teljesít szolgálatot az ázsiai országban. Ők az afgán hadsereg támogatásában és kiképzésében vesznek részt.

A tálibok pedig egyre gyakrabban támadnak a külföldi csapatok feladatait átvevő afgán erőkre.

A hatóságok júliusban jelentették be, hogy az afgán tálibok vezetője, Mohamed Omar molla meghalt, július végén pedig kiderült, hogy Aktar Mohamed Manszúr lett az utódja. A molla halála azonban széthúzáshoz vezetett, s bár Manszúr helyettese egy fontos hadúr, az Egyesült Államok által tízmillió dolláros vérdíj kitűzése mellett körözött Sziradzsuddin Hakkani lett, az új vezért nem minden nehézsúlyú tálib vezető támogatja.

Többen úgy látják, hogy Pakisztán kényszerítette rájuk, és inkább Omar molla fiát, Jakúbot tették volna meg vezérüknek. Az egység megbomlása ugyanakkor veszélyes következményekkel, az Iszlám Állam megerősödésével járhat a térségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.