A tálibok megfenyegették a magyarokat

A hazafelé tartó magyar kontingens elleni fatális támadás másnapján megjelent közleményük szerint nem is értik, mit csinál egy kis európai ország Amerika háborújában.

Kivonulásra szólították fel a magyar katonákat Afganisztánból a tálibok - hívta fel a figyelmet blogjában Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet Közép-Ázsiával foglalkozó munkatársa. Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő már a Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy és Kolozsvári György zászlós halálával járó merénylet másnapján a magyar kontingens távozását követelte a hadszíntérről, figyelmeztetve, hogy az augusztus 23-án végrehajtott támadást továbbiak követhetik, még több halálos áldozattal, ha a magyar kormány nem vonja ki a csapatokat.

Tata, 2010. szeptember 7.Félárbócra engedett nemzeti lobogó elõtt menetelnek a katonák az Afganisztánból haza érkezett katonák visszafogadó ünnepségén Tatán, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában.
Tata, 2010. szeptember 7. Félárbócra engedett nemzeti lobogó elõtt menetelnek a katonák az Afganisztánból haza érkezett katonák visszafogadó ünnepségén Tatán, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Csak azt kérdezzük Magyarország kormányától és polgáraitól, mi hasznuk származhat egy ilyen háborúból. Ez a háború amerika érdekeit szolgálja. Történelmi konfliktus feszül népeink között? Ha nem, miért küld Magyarország katonákat a megszálló erők oldalán harcolni Afganisztánba? – érvel közleményében a magyar csapatkivonás mellett a tálib szóvivő. Zabihullah Mudzsahid ezután külön kitér arra, hogy a tálibok offenzívára készülnek Baglán tartományban, ott, ahol az magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) teljesít szolgálatot a nemzetközi erők (ISAF) kötelékében. A tálibok az utóbbi időben egyre több támadást indítanak az északi tartományokban, Baglán mellett a német felügyelet alá tartozó Kunduzban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.