A tévében már tisztogatnak, cenzúrázza a jobboldal a kultúrát

Már 28 ezer tagja van a Facebookon szerveződő demokrácia-mozgalomnak, amely a Beata Szydlo vezette jobboldali kormány első hetének önkényes intézkedései, a szólásszabadság korlátozása és a hivatalossá váló jobboldali bosszúhadjárat miatt alakult Lengyelországban.
A szervezők a hetvenes években, a sztrájkoló munkásokkal való szolidaritás jegyében szerveződött antikommunista Munkásvédelmi Bizottság (KOR) példáját követik. Mozgalmukat KOD-nak, Demokráciavédelmi Bizottságnak nevezik, jelképül az ellenállást, ezt a kis elektronikai alkatrészt választották, ahogy hajdan is tették.
Szydlo a parlamentben, mellette Mateusz Morawiecki fejlesztési miniszterrel és a jobbszélen Glinskivel
Szydlo a parlamentben, mellette Mateusz Morawiecki fejlesztési miniszterrel és a jobb szélen Glinskivel
Reuters / Slawomir Kaminski - Agencja Gazeta

A felháborodás egyik kiváltó oka, hogy a kormány be akarja tiltatni a Halál és a lányka című avantgárd színházi előadást Wroclaw Teatr Polski nevű színházában, a darab ugyanis az állítólagos obszcenitásával sérteni fogja a közízlést. (Ariel Dorfman és Rafael Yglesias darabjából a világhírű lengyel rendező, Roman Polanski 1994-ben filmet is készített.) A lengyel televízió (TVP) főműsoridejében egy riporternő, Karolina Lewicka kérdezte is a betiltásról Piotr Glinski kulturális minisztert, miniszterelnök-helyettest, aki a döntést nem volt hajlandó indokolni, viszont megfenyegette Lewickát és a kollégáit, mint „a bukott rezsim” – Ewa Kopacz volt miniszterelnök, illetve előtte az Európai Tanács elnökévé avanzsáló Donald Tusk – híveit. Lewickát a televízió elnöke még aznap felfüggesztette, a közvélemény pedig ezt csak első lépésnek tartja: az állami média élére már kijelölték az új vonalat képviselő vezetőket.

Eközben a lengyel Helsinki Alapítvány felhívást intézett Andrzej Duda köztársasági elnökhöz az alkotmánybíróságról szóló törvény módosítása ügyében. Az emberi jogi szervezet szerint a szejm és a szenátus által elfogadott és Duda által ellenjegyzett törvény hat pontja is alkotmányba ütközik.

A volt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) október 25-én fölényesen nyerte meg a lengyelországi parlamenti választásokat az addig hatalmon lévő Polgári Platform (PO) előtt. A szakértők már akkor figyelmeztettek, hogy Szydlo kormánya alatt Lengyelországban hasonló fordulatra lehet számítani, mint amilyet Orbán Viktoré hajtott végre Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.