galéria megtekintése

Készül a kemény mag, bosszút ígérnek az „elmúlt nyolc évért”

11 komment


Miklós Gábor

Úriember volt Jaroslaw Kaczynski, és tartotta a szavát: nem foglalta el a lengyel miniszterelnöki széket. A választásokon Beata Szydlo volt a győztes Jog és Igazságosság párt (PiS) kormányfőjelöltje.

Ám az 52 éves politikusnő pozíciója az elmúlt hetekben meggyengült, mert a PiS-en belül sokan még a párt elnökét, Kaczynskit akarták kinevezni. Ha minden a terv szerint alakul: az új lengyel szejm első ülésén, csütörtökön lemond Ewa Kopacz eddigi miniszterelnök. Ezután Andrzej Duda köztársasági elnök megbízza Szydlót a kormányalakítással, aki bizalmi szavazást kér a parlamenttől. Mivel a szejmben a PiS-nek abszolút többsége van, az eredmény nem lehet kétséges. Kaczynski a háttérből irányítja majd a dolgokat, amiben segíti, hogy a kabinetben ott lesznek bizalmi emberei.

Szydlo és Kaczynski. A miniszterelnök politikai  testőröket kap
Szydlo és Kaczynski. A miniszterelnök politikai testőröket kap
Kacper Pempel / Reuters

Ők a „három testőr”: Zbigniew Ziobro, Antoni Macierewicz és Mariusz Kaminski. Szinte bizonyos, hogy ez a három férfi lesz az új lengyel kormány magja. Az ő kezükben lesznek majd azok az eszközök, amelyek segítségével újra előveheti a PiS a „negyedik köztársaság” koncepcióját, és elindíthatja a tisztogatásokat a liberálisok ellen – jósolja egy vezető liberális elemző.

 

Ziobro, aki az előző PiS-kormányban igazságügy-miniszter volt, visszakapja ezt a posztot. Az ő feladata lehet a ma még független ügyészség bedarálása a kormány alá, hogy a PiS eszköze legyen a bosszúhoz, amelyre az „elmúlt nyolc év” és a rendszerváltás utáni évtizedek nekik nem tetsző fejleményei miatt szomjaznak.

Ziobro készítheti elő a terepet a leszámoláshoz
Ziobro készítheti elő a terepet a leszámoláshoz
Krzysztof Miller/Agencja Gazeta / Reuters

Macierewicz védelmi miniszter lett. Az 1990-es évek elején belügyminiszterként megalapozatlan ügynökvádakkal állt elő rendszerváltó politikusok ellen. A 2007-es PiS kormányban a védelmi miniszter helyetteseként ő verte szét a katonai titkosszolgálatot. Valamennyi rendszerváltás utáni külügyminisztert azzal vádolta, hogy orosz ügynök. Ő az úgynevezett „szmolenszki ügy” irányítója is – ennek lényege, hogy öt éve a Lech Kaczynski elnököt szállító repülőgép merénylet miatt zuhant le, s ennek felelőse Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Tusk akkori lengyel miniszterelnök.


Kaminski visszaélések után térhet vissza a hatalomba
Kaminski visszaélések után térhet vissza a hatalomba
Peter Andrews / Reuters

Kaminski a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter lett. Egykor ő hozta létre az Antikorrupciós Irodát (CBA). Ez a titkosszolgálat a politikai ellenfelekkel és a kijelölt társadalmi rétegekkel szembeni törvénysértő visszaéléseiről híresült el. Kaminskit nem jogerősen három évre ítélték hatásköri túllépések miatt.

A szaktárcák többsége ehhez képest az ügyekben otthonos konzervatív szakpolitikusokhoz kerül – vélik megfigyelők. A magyar állapotokhoz képest vigasztaló, hogy a kormányfőn kívül is több nő van a kabinetben.

Macierewicz lehet a fő vádló
Macierewicz lehet a fő vádló
Kacper Pempel / Reuters

A külügyminiszter Witold Waszczykowski lesz. Jelentős diplomáciai tapasztalatokkal bír, de első nyilatkozatai nem egyértelműek. Azt mondta, hogy beperelik Oroszországot, mert az vonakodik visszaszolgáltatni a szmolenszki repülőgép roncsát. A Németországgal való viszony ellensúlyaként észak-déli „barátsági tengelyt” hirdetett, azaz a skandináv, a balti és a visegrádi államokkal való viszony erősítését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.