„A demokrácia iránti elkötelezettségünk igazi”

A fenti mondatot Hailemariam Deszalegn, Etiópia elnöke mondta a Barack Obamával tartott sajtótájékoztatón. A közeli viszony ellenére azonban az amerikaiak bírálják Etiópiát a kormány emberi jogi gyakorlata miatt. A májusi választásokon például a kormánypárt az összes parlamenti helyet megszerezte, és elvette az ellenzék utolsó mandátumát is.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap érkezett Etiópiába, és az amerikai elnökök közül elsőként szólalt fel az Afrikai Unió előtt. Obama kiemelte, hogy az etióp hadseregnek nagy szerepe van abban, hogy jelentős területeket sikerült elvonni az al-Shabaab ellenőrzése alól. Ugyanakkor bírálta az emberi jogok megsértését, és sürgette, hogy Etiópia tartsa tiszteletben a demokratikus elveket.

S noha Hajlemariam Deszalegn megjegyezte, hogy a demokrácia iránti elkötelezettségük igazi, nem csak felszínes, ennek ellentmond, hogy a májusi választásokon a kormánypárt az összes parlamenti helyet megszerezte, és elvette az ellenzék utolsó mandátumát is. Obama a tárgyalásokon hangot adott annak, hogy egy demokratikusan működő országban az ellenzéknek is szabadon kellene működnie.

Amikor az etióp elnököt a fogva tartott újságírókról kérdezték, Deszalegn közölte, országának „etikus újságírásra” volt szüksége, és olyan riporterekre, akik nem terrorszervezeteknek dolgoznak. Az amerikai székhelyű szervezet, az Újságírókat Védő Bizottság jelentése szerint Eritrea után Etiópiában a legrosszabb az újságírók helyzete Afrikában.

Alig néhány héttel Obama érkezése előtt több riportert és bloggert szabadon engedtek, ám még mindig rengetegen vannak rács mögött, akiket terrorizmus és uszítás vádjával ítéltek el.

Sokaknak nem tetszik Obama látogatása

Sarah Margon, a szintén amerikai székhelyű Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet munkatársa szerint az amerikai elnök etiópiai látogatása épp hogy aláássa az elnök legfőbb céljait. „Sok szempontból ez egyféle jutalom, amelyet Etiópia jelen pillanatban nem érdemel meg” – idézi a Guardian Margont.

Hasonló kritikát fogalmazott meg több emberi jogi szervezet is, mondván az amerikai elnök látogatása hitet tesz a kormány mellett, mely börtönbe zárja kritikusait és a neki nem tetsző újságírókat.

Terrortámadás a szomszédos Szomáliában

Vasárnap Mogadishuban robbantott az al-Shabab iszlamista terrorszervezet. A Jazeera Palace hotel elleni merénylet során kilenc ember halt meg, és több tucatnyian megsebesültek. A népszerű szállodát az egyik legbiztonságosabb helynek tartották a fővárosban, épp ezért gyakran szálltak meg ott politikusok és diplomaták.

Obama a támadásról azt mondta, ez egy emlékeztető volt, egy figyelmeztetés, hogy még nagyon sok tennivaló van, hogy még nagyobb nyomást kell gyakorolni, hogy sikerüljön kiszorítani a terroristákat a területről.

Obama szombaton Kenyába látogatott, ahol szintén bírálta az emberi jogok megsértését, és szóvá tette, hogy a kormánynak a felvirágzás biztosítása érdekében fel kell lépnie a korrupció ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.