Öt újságíró szabadult Etiópiában

A bloggereket és újságírókat egy régóta húzódó büntetőügy miatt tartották fogva, ami a kormány bírálói szerint mindössze ürügy volt, hogy elhallgattassák őket. Négy másik riporter továbbra is őrizetben marad – tájékoztatott csütörtökön egy jogvédő csoport.

A kormány politikáját kritizáló Zone 9 elnevezésű csoport bloggereit és az újságírókat 2014 áprilisában tartóztatták le, mert a vádak szerint erőszakra buzdítottak – számolt be a Reuters

"Az öt újságíró szabadon engedése örvendetes fordulat Etiópiában, ahol az utóbbi években folyamatosan növekedett a bebörtönzött riporterek száma" – nyilatkozta Tom Rhodes, az amerikai székhelyű szervezet, az Újságírókat Védő Bizottság kelet-afrikai képviselője.

A szervezet a többi fogva tartott újságíró szabadon bocsátását is követelte, valamint hogy ejtsék az ellenük felhozott vádakat. A szintén amerikai székhelyű Human Rights Watch ugyancsak beszámolt a szabadon bocsátásról.

Az etióp hatóságokat nem sikerült elérni, hogy kommentálják a történteket. 

A szabadon engedés durván két héttel Barack Obama amerikai elnök tervezett látogatása előtt történt. Az Egyesült Államok az ország egyik legfontosabb támogatója. A Zone 9 ügyét már több alkalommal felhozta az USA a régióban tett diplomáciai látogatásai alkalmával.

A kritikusok szerint – a Szomália és Szudán közé szorult – Etiópia rendszeresen használja a biztonsági intézkedéseket arra, hogy elfojtsa az elégedetlenséget és korlátozza a sajtószabadságot.

Többek között egy 2009-ben elfogadott terroristaellenes törvényre hivatkoznak, ami kimondja, hogy bárki, aki olyan információt közöl, ami az olvasókat terrorista cselekményekre buzdítja, tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Addisz-Abeba szerint a csoport elleni vádak a "súlyos bűncselekmények" kategóriájába tartoznak, és semmi közük nincs a média elhallgattatásához. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.