galéria megtekintése

„Afrika mozgásban van"

3 komment

P.N.
NOL

Afrika pénzügyi és gazdasági potenciálját méltatta Nairobiban, egy üzleti csúcstalálkozón mondott beszédében az Egyesült Államok elnöke. Barack Obama most először utazott elnöki minőségében Kenyába, ahol az édesapja született. A kenyai sajtó a pénteken érkezett Obamáról úgy írt, mint aki „hazatért".

Obama pénteken érkezett meg.  Első hivatalos fellépése a Global Entrepreneurship gazdasági csúcstalálkozó megnyitása volt szombat reggel. „Afrika mozgásban van... az emberek felemelkednek a szegénységből, nőnek a jövedelmek és nő a középosztály" – mondta az elnök.

Alig ismerte az apját

Nairobiba való érkezésekor a repülőtéren Obamát féltestvére, Auma fogadta, majd az este folyamán együtt vacsorázott több rokonával. A hawaii Honolulun született Barack Obamának kenyai édesapja oldaláról hét féltestvére született, közülük hat van még életben. Az idősebbik Barack Obama csak két évig élt együtt fia anyjával, Stanley Ann Dunhammel, majd visszaköltözött Kenyába és 1982-ben bekövetkezett haláláig már csak egyszer találkozott a fiával.

Beszédében leszögezte, hogy Kenya „hitetetlen előrelépést" tett legutóbbi látogatása óta: „Amikor tíz éve itt jártam Nairobiban, teljesen máshogy nézett ki, mint manapság." Obama méltatta Afrika gazdasági és üzleti potenciálját, kifejtette, hogy a globális növekedés a fiatal vállalkozók és üzletemberek kezében van, de a kormánynak a felvirágzás biztosítása érdekében fel kell lépnie a korrupció ellen.

 

A nap folyamán Obama felkeresett egy emlékművet, ahol lerótta tiszteletét a nairobi amerikai nagykövetség elleni 1998-as merénylet áldozatai előtt. Az al-Kaida által szervezett támadásban 213 ember veszítette életét, köztük a nagykövetség 12 amerikai és 24 helyi munkatársa. Ugyanezen a napon a tanzániai Dar es-Salaam amerikai nagykövetségénél is robbantott az al-Kaida. Ott 11 ember halt meg.

Az amerikai elnök látogatása miatt Nairobiban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A főváros biztonságára tízezer rendőr vigyáz, a fontosabb útvonalakat lezárták és katonai repülőgépek köröznek a főváros felett. (Amikor 1988-ban először Kenyában járt, Obama minden poggyászát elveszítette. Igaz, akkor nem követte minden lépést ekkora biztonsági kíséret.) Az amerikai elnök szombati programpontjainak – írja a BBC – a legfontosabb állomása az Uhuru Kenyatta elnökkel folytatott kétoldalú biztonságpolitikai tárgyalás. Az elnöki találkozó fő témája a terrorizmus elleni fellépés.

Bár Obama látogatása főleg gazdasági és biztonságpolitikai témák körül forog, az amerikai elnök korábban ígéretet tett, hogy megpendíti az emberi- és melegjogok kérdését is, annak ellenére, hogy az utóbbit a nairobi vezetés és az egész kenyai közvélemény szívesen hanyagolná. A kenyaiak már hétfő óta több ezer Twitter-üzenetben kérték Obamát, hogy tekintsen el a kiállástól a melegek jogaiért. A homoszexualitás Kenyában bűncselekménynek számít. Akár 14 éves börtönt is kiszabhatnak érte.

Kézfogás Kenyattával. Tavaly decemberig a személyes találkozó is elképzelhetetleen lett volna
Kézfogás Kenyattával. Tavaly decemberig a személyes találkozó is elképzelhetetleen lett volna
Thomas Mukoya / Reuters

De Obama látogatásának kényes pontja maga a találkozó Kenyattával is, hiszen a kelet-afrikai ország elnöke felbujtóként 2011 óta a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyanúsítottja volt a 2007-2008-as választások utáni etnikai villongások miatt, mígnem az egyik koronatanú visszavonta a vallomását, az ügyészek tavaly decemberben végül ejtették a vádakat az elnök ellen. A 2007-2008-as erőszakban több mint ezer ember vesztette életét.

Kenya a szomáliai al-Shabab iszlamista terrorszervezet egyik első számú célpontja. Az al-Shabab 2013-ban 67 embert ölt meg a nairobi Westgate bevásárlóközpont elleni támadásban, idén április 2-án pedig az észak-kenyai Garissa egyetemén és annak kollégiumában mészároltak le 148 embert. A terroristák a reggeli ima idején az egyetemisták közé vegyülve betörtek az épületekbe, végigjárták a helyiségeket, és akik kereszténynek vallották magukat, azokat megölték. A túszdrámában a kenyai kormányerők végeztek a négy terroristával.

Kenya után Barack Obama az etiópiai Addisz-Abebába fog utazni, ahol az amerikai elnökök közül elsőként fog felszólalni az Afrikai Unió előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.