6,5 milliós kártérítés a hátba lőtt fekete férfi családjának

A szabályos rendőri intézkedés után meggyilkolt lelőtt Walter Scott családja 6,5 millió dollárt kap a dél-karolinai North Charleston városától.

„Történelmi jelentőségű” - értékelte az eredményt Scott családjának ügyvédje, Chris Stewart. „Jó precedens arra, hogy a város nem tűri az ehhez hasonló visszaéléseket a rendőröktől.” Walter Scott családjának 6,5 milliós kártérítést fizet a város, amelynek az egyik rendőre, Michael Slager áprilisban lelőtte a fegyvertelen fekete férfit - számolt be a Washington Post.

Az incidens előtt a fekete férfi, Walter Scott autóját Slager megállította, majd az igazoltatás és egy rövid beszélgetés után Slager visszaült a járőrkocsiba, az igazoltatott fekete férfi pedig egyelőre ismeretlen okból kipattant az autójából és megpróbált elfutni a rendőr elől. A járőr utánaeredt és hátba lőtte, nyolc lövést adva le rá. 

Az ügyben eleinte csak a rendőrautó rögzített kamerájának felvétele alapján próbálták rekonstruálni az esetet, noha a felvételen maga a lövöldözés nem látható. Hamarosan azonban kiderült, hogy az egyik arra járó mobiljával rögzítette a rendőrségi felvételről hiányzó részeket is. 

Az ötvenéves fekete férfi fegyvertelen volt, Slager pedig figyelmeztetés nélkül nyitott tüzet rá. A rendőrt elbocsátották a testületből és emberölésért kell bíróság elé állnia. 30 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. 

„Nagyon nehéz időszak ez a Scott családnak. Tudom, hogy örülnek, hogy túl vannak a dolognak ezen a részén és folytatódhat a gyógyulási folyamatuk" - nyilatkozta Keith Summey North Charleston-i polgármester.  „Ennek a tragédiának a hozadékaként egy nagyon lényeges kérdést vittatunk meg nemcsak a városban, hanem az egész országban. Az állampolgárok résztvettek ebben a folyamatban, a kormányhivatalnokok pedig meghallgatták őket. A döntés egy lépés a helyes irányba a család, a város és az egész állam számára."

Scott meggyilkolása csak az egyike volt az Egyesült Államokban a feketék ellen elkövetett rendőri túlkapásoknak. Több ügyben is született már megállapodás azóta az áldozatok családjával. New York városa 5,9 millió dollárt fizetett Eric Garner családjának, akit a rendőrök olyan erővel tepertek le, hogy megfulladt. Az esetet szintén egy közelben álló rögzítette a telefonjával. Baltimore városa 6.4 milliót fizet Freddie Gray családjának. Gray egy rendőrautó hátuljában szenvedett olyan súlyos sérüléseket a szállítás közben, hogy belehalt. Az ügyben hat rendőrt vontak felelősségre emberölés vádjával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.