Letartóztatott férfi fejére taposott a New York-i járőr

Ismét egy New York-i járőr sokkolta az internetes közösséget, miután felkerült egy videó, amelyen a járőr és társa a földre taszít egy férfit, majd egyikük a fejére tapos.

A közel ötperces videót július közepén töltötték fel az internetre, de csak azután generált több tízezres nézettséget, hogy az egyik járőr ellen tegnap vádat emeltek, amiért fojtogatta az őrizetbe vett fekete férfit, és a fejére taposott. 

A YouTube-ra feltöltött videó elején a szintén fekete járőrök a földre taszítják a férfit, aki mutat némi ellenállást, de főként azért, mert az egyik járőr fojtogatja. A felvételen látszik, amint a torkát szorongatja, és a brooklyni parkolóban állók közül többen is kérik a járőrt, hogy hagyja abba. „Segítség" – mondja többször is a férfi.

Az a pillanat, amikor a járőr rátapos a férfi fejére, nem látszik tisztán a felvételen, csak a nagy felhördülés jelzi, hogy komolyabb erőszak történt. „Ezt nem teheti" – kiáltják az emberek. A percekig tartó birkózás végén megbilincselik és talpra állítják Jahmiel Cuffeet, de addigra kisebb tömeg gyűlik össze, és mindenki felháborodva beszél a rendőri túlkapásról.

The Guardian szerint Cuffee a barátnőjével ivott az utcán és cigarettázott – a hatóságok szerint füvet szívott –, mielőtt a járőrök letartóztatták.

A 37 éves járőr, Joel Edouard ellen tegnap emeltek vádat, és akár egy évre is börtönbe kerülhet. Cuffee az eset után fejsérülésre és fejfájásra panaszkodott, maradandó sérülést azonban nem szenvedett.

„Ennek többet nem szabad megtörténnie, elegem van ebből" – mondja a videón egy szemtanú, vélhetően az Eric Garner-incidensre utalva. A fekete férfit ugyanis egy héttel korábban fojtotta meg egy New York-i járőr. A férfi a halála előtti pillanatokban kérte a járőrt, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt, de Daniel Pantaleo nem lazított a rendőrség által egyébként tiltott fojtó fogáson. Pantaleo ellen végül nem emeltek vádat.

Hasonlóan zárult a Michael Brown-eset is. A fegyvertelen fekete tinédzsert három héttel Eric Garner meggyilkolása után lőtte le egy fehér járőr Fergusonban, miután a járőrkocsinál dulakodtak. Darren Wilson állítása szerint önvédelemből lőtt, egyes szemtanúk szerint azonban a gyilkosság előtti pillanatokban Brown a megadás jeleként a magasba emelte a kezeit.

Az ügyben sok egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot, és Wilson ellen végül nem emeltek vádat. Az eset felszínre hozta a szunnyadó faji feszültségeket, aminek következtében hetekig tüntettek Fergusonban, valamint az Egyesült Államok több városában is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.