Szabályos intézkedés után gyilkolt az amerikai rendőr

A fehér rendőr által később lelőtt fekete férfi North Charlestonban megpróbált elmenekülni a közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről – derült ki a járőrautó videokamerájának felvételeiből, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra a dél-karolinai rendőrség.
A képsorok nem adnak magyarázatot arra, hogy miért próbált meg elfutni az 50 éves Walter Scott, mint ahogy arra sem, hogy miért végzett vele a szombati incidens során a 33 éves Michael Slager rendőr. Erről Scott bátyja, Anthony korábban azt mondta, a férfi egy ki nem fizetett gyerektartási díj miatt fogta menekülőre a dolgot azután, hogy megállították.

A felvétel tanúsága szerint Slager azért szólította fel lehúzódásra a sötét színű Mercedest vezető Scottot, mert az autónak törött volt a féklámpája. A felvételt megtekintő és a CNN által megszólaltatott szakértők szerint a rendőr szabályszerűen járt el: odament a leállított gépkocsihoz, és elkérte a vezető iratait. (Az autóban egy egyelőre meg nem nevezett afroamerikai utas is tartózkodott, akit az incidens után megmotoztak és előállítottak.)

Scott közölte a rendőrrel, hogy még nem íratta át a nevére az autót, ezért nincs forgalmi engedélye és kötelező biztosítása. A rendőr ezután visszaült a járőrkocsiba, feltehetően azért, hogy a fedélzeti komputeren lefuttassa a gépjárművezető adatait.

Walter Scott egyszer kiszállt a Mercedesből, és láthatóan mondani akart valamit, de a rendőr felszólította, hogy üljön vissza az autóba. A férfi engedelmeskedett, de röviddel később ismét kinyitotta az ajtót és futni kezdett.

Azt, hogy mi történt az első pillanatokban, amikor Slager utolérte Scottot, már nem látta a kamera.

Egy másik, a médiát napokkal korábban megjárt amatőr felvételen az volt látható, hogy a későbbi áldozat megpróbált elfutni a rendőr mellől, és eközben egy tárgy - feltehetően egy sokkoló - a földre hullott. Slager anélkül, hogy megállásra vagy megadásra szólította volna fel, nyolcszor rálőtt a menekülőre. A rendőr megbilincselte a földön fekvő férfit, visszalépett tőle, majd mellé dobott egy tárgyat, amelyről a felvételen nem volt megállapítható, hogy micsoda.

A mobiltelefonos felvétel készítője, Feidin Santana az NBC tévének nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy a történtek után nem érzi magát biztonságban.

A négygyerekes, elvált Scott korábban háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint elképzelhető, hogy emiatt futott el az igazoltatás elől. Több kisebb közlekedési kihágása is volt, 1987-ben pedig testi sértés miatt folyt ellene eljárás.

Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert a rendőr sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nála nem volt fegyver. Slagert akkor nem távolították el a rendőri testülettől, de most igen, és szerdán gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene. A North Charleston-i rendőrség most újból ki fogja vizsgálni a két évvel ezelőtti ügyet.

Miközben a mintegy 100 ezres North Charleston lakosságának csaknem a fele (47 százalék) fekete, a város 324 rendőre közül a márciusi adatok szerint 256 fehér (79 százalék), 60 fekete (18 százalék) és 8 latin-amerikai származású.

Slagernek csütörtöktől új ügyvédje van, az első jogi képviselője a Scott halálát bemutató videó nyilvánosságra kerülése után lemondott ügyfele képviseletéről. A rendőrnek augusztus 21-én kell majd megjelennie a bíróság előtt.

Az incidens helyszínén csütörtökön több tucatnyian emlékeztek meg az áldozatról és helyeztek el virágot. Walter Scottot szombaton a közeli Summerville-ben fogják eltemetni.

A dél-karolinai esetnek országos következményei lehetnek, mert az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször megtörtént, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.