elkurtan

elkurtan

Kamera Hungária

Elmaradt a nyílt levél. :( :( :(  Az online kommunikációban nélkülözhetetlennek tetsző hangulatjeleket csupán azért rögzítettem a közlés...

Elmaradt a nyílt levél. :( :( :( 

Az online kommunikációban nélkülözhetetlennek tetsző hangulatjeleket csupán azért rögzítettem a közlés után, mert különben a címzettek még visszakérdeztek volna, hogy most akkor ezt miként kell érteni.

Itt már egyértelművé kell tenni mindent, mert amúgy csak a félreértés van, ami egyébként csöppet sem meglepő abban a rendszerben, amelyben megtörténhet, hogy az oktatási államtitkárság illetékese helyreigazítást kér a Hírcsárdától. Az meg már csak a permanens szellemi nyomorunkat illusztrálja, hogy annyi hasonló sztori követi egymást: régen elfelejtettük, mi volt akkor a probléma. Tán azt állították, hogy Hoffmann Rózsa hóember vagy kötelező tananyag lesz a stadionépítészetlekvárfőzés. Elég nagy baj, hogy olyan országot pakoltunk össze, amelyben eszébe jut egy magasrangú elöljáró közvetlen munkatársának, hogy hivatalosan kérje annak közlését: Hoffmann Rózsa nem hóember. Vagy akármi ilyesmit. (Amúgy megnéztem. Nem igaz, hogy Hoffmann azt mondta: elképzelései szerint a jövőben a focipályán is lehetne buktatni.)

De vissza a szomorkás starthoz (értsd: :( ). csupán azért vártam a szobordarabolás miatt csaknem nemzethalált kiáltó kollégák publikációját, mert Baján azóta történt valami egészen meghökkentő, ha csak nem rémisztő. (Mielőtt leállnánk itt anyázni, hogy tudniillik hülyegyerekballibbalfaszsenki bezzeg ha, akkor rohannál az úgynevezett Európába, halkan szólok, hogy szerintem is visszataszító és/vagy szánalmas volt az akció.)

A lényeg: a konkrétan az amerikai elnökválasztásnál csöppet fontosabbnak látszó bajai időközi választáson néhány srác kamerával rögzített mindent, ami a választókörzetben történt. Mivel az ellenzéki jelöltet is vegzálták szépen, aligha a vesztes összefogás fizette őket. (Bár már látom az elém kúszó kuiprodeszt-szalagcímet.) Lehet, hogy fideszesek voltak. De lehetettek volna a békési vízilovak érdekvédelmi szervezetének küldöttei vagy az űrkutatók szakszervezetének magyarországi potentátjai.

Abban az országban ugyanis, amelyről álmodozni szoktunk, mindenki elküldené a picsába azokat, akik részt vettek ebben az akcióban. Anélkül, hogy előtte elkérné a párttagkönyvüket cikkírásigazítási okokból.

Mert ennél nem létezik gyomorfogatóbb, gusztustalanabb eljárás. Ezek szerint ugyanis van valaki, aki arra kérte a fiatalokat, hogy kamerázzák a betérőket. Nyilván olyasvalaki, aki részt vett az országnak a bohóctréfává züllesztésében, a aztán könnybe lábadt szemmel szónokol majd, hogy ha Szent István élne, hazánk és nemzetünk, és a magyar szabadságharcosok, akik...

Akik sírva fakadtak volna, ha látják, hogy ide sikerült eljutni. Újságírók tartják a mikrofont az autóban ülők szájához, de azok némán ülnek a kocsiban. Esetleg annyi kiböknek: nem nyilatkoznak.

Nem is kell beszélni, elég elvégezni a feladatot. Hogy az mi? Az nem teljesen világos. Mármint ötleteink vannak. Például elérni, hogy a Bibó István legjobb ezer mondata című kötetben nem biztosan helyet kapó „demokrata az, aki” sort rongyosra idézzék, s még csak igazából rájuk förmedni se lehessen. Az van, hogy itt valaki tényleg nem bánja, ha Marika néni megremeg.

Mindenesetre ha jövőre sikerül megoldani, hogy minden körzetben garantált legyen az amatőr operatőrök jelenléte, az minden idők legnagyobb logisztikai bravúrjainak egyike lesz. Annak pedig tényleg külön gratulálunk, aki esetleg bele is néz a felvételekbe. Elég belegondolni: milyen lelkiállapotot feltételez, hogy valaki időt szán erre? Elemzi a műsort, amelyben végignézheti, kivel beszélget Laci bácsi, aki az utca végéről visszafelé a harmadik házban lakik?

Mindegy is. Ezt már úgysem oldjuk meg. Elbuktuk az országunkat, az játszótér lett.

Csakhogy az idealista nehezen szokja meg, hogy nincs remény. Főként azt, hogy akik erkölcsileg annyival fölötte állnak, morálisan annyival különbek, most szóltak: ez belefér. Mert nem szóltak, hogy nem fér bele. Talán majd ha az autó véletlenül elüt egy Orbán Viktor-alakú lufit, akkor írnak egy nyílt levelet, mintegy a kettős mérce elutasítása jegyében is.

Amíg ez nem történik meg, addig is van némi ok az örömre. Első alkalommal fordul elő, hogy a komplett ország kapja meg a Kamera Hungária-díjat.

Lehet ujjongani: Magyarország jobban teljesít.

Értsd: :) :) :) 

2013.10.18 17:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.