Zombor vitára sem hajlandó a fogamzásgátlásról

Az összes fogamzásgátló tablettához kizárólag orvosi recept ellenében lehet hozzájutni Magyarországon – mondta a Népszabadságnak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arra a kérdésére, hogy miután Európa-szerte vény nélkül is hozzáférhetővé vált ellaOne sürgősségi fogamzásgátló, milyen szakmai indokok alapján döntöttek arról, hogy Magyarországon mégsem könnyítik meg a készítményhez való hozzáférést.
Az államtitkár hozzátette: nálunk hat évvel ezelőtt lezajlott az a szakmai vita, hogy szabad-e hormontartalmú készítményeket, így fogamzásgátlókat, orvosi kontroll nélkül forgalmazni. Akkor az a döntés született, hogy nem. Az egészségügyi kormányzat tartja magát ahhoz a döntéshez.

A Népszabadság tegnap számolt be arról, hogy a magyar egészségügyi kormányzat egy gyors jogszabály-módosítással mégis vénykötelessé tette azt a sürgősségi tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként Európa-szerte megvásárolható lenne a patikákban. A termék vényköteles körben tartásáról szóló jogszabály-módosítás csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben.

Mint emlékezetes, az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) még novemberben tette közzé honlapján, azt az ajánlást, amellyel az ulipristal-acetát-tartalmú ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság is jóváhagyta. Ám, miután a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek arról, hogy melyik orvosságot sorolják a vényre vagy vény nélkül kiválthatók körébe, így nincs akadálya annak, hogy nálunk továbbra is korlátozzák a hozzáférést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.