galéria megtekintése

Csak azért is vénykötelessé tették a sürgősségi fogamzásgátlót

29 komment


Danó Anna

Az egészségügyért felelős tárca egy gyors jogszabály-módosítással vénykötelessé tette azt a sürgősségi tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.

A termék vényköteles körben tartásáról szóló jogszabály-módosítás csütörtökön meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Furcsa, de a tagállami korlátozásnak nincs akadálya
Furcsa, de a tagállami korlátozásnak nincs akadálya
Szabó Miklós / Népszabadság

Mint ismert, az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság jóváhagyta. Ám miután a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek arról, melyik orvosságot sorolják a vénnyel vagy vény nélkül kiválthatók körébe, így nincs akadálya annak, hogy nálunk továbbra is korlátozzák a hozzáférést. Ez a tabletta az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.

 

Mindez azért is furcsa, mert, mint ahogyan az a PharmaOnline szakmai lapból is kiderül, az uniós tagországok zömében már jó ideje orvosi rendelvény nélkül beszerezhetők a levonorgestrel-tartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletták a patikákban. Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Spanyolország és Szlovénia törvényi szabályozása életkori megszorítások nélkül engedélyezi az esemény utáni tablettához való hozzájutást, de előírás, hogy a készítmény megvásárlása előtt a gyógyszerésszel konzultálni kell.

Ennél is liberálisabb Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia és Svédország szabályozása: a levonorgestrel-tartalmú esemény utáni tablettát a vásárló maga veheti le a patikák polcairól, azaz nemcsak az orvosi rendelvény, hanem a gyógyszerésszel való konzultáció sem feltétele a tabletta beszerzésének.

Néhány országban életkori megszorítással találkozunk: az Egyesült Királyságban és Csehországban 16 éves kortól, Finnországban 15 éves kortól vásárolható meg orvosi rendelvény nélkül, ha az illető konzultál a gyógyszerésszel. Az EU-n kívül Norvégiában, Svájcban és Szerbiában, továbbá Izraelben és Törökországban szintén a szabadforgalmú státuszúak között van a levonorgestrel hatóanyagú sürgősségi fogamzásgátlók (Norvégia kivételével a gyógyszerész adja ki a betegnek).

Csak receptre kaphatók Horvátországban, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban és Olaszországban. Formálisan vénykötelesek, de a gyakorlatban vény nélkül is hozzá lehet jutni a levonorgestrel-tartalmú esemény utáni tablettához Görögországban, illetve az EU-n kívül Oroszországban. Máltán nincs forgalomban levonorgestrel-tartalmú sürgősségi fogamzásgátló.

A tengerentúlon is jellemző a liberalizmus. Kanada csaknem minden tartományában és territóriumában vény nélkül megvásárolhatók a levonorgestrelt tartalmazó sürgősségi kontraceptívumok – kivételt képez Quebec tartomány, ahol csak receptre szerezhetők be, illetve félig-meddig Saskatchewan tartomány, ahol bár orvosi rendelvényhez nem kötik a kiadhatóságot, a gyógyszerésszel mindenképpen konzultálni kell a tabletta megvásárlása előtt. Az Egyesült Államokban 1999 óta bírnak OTC státusszal, 2013 tavaszától életkori megszorítás nélkül, korábban csak 17 éves kor felett lehetett így beszerezni.

Az uniós tagországok zömében már jó ideje orvosi rendelvény nélkül beszerezhetők a levonorgestrel-tartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletták is
Az uniós tagországok zömében már jó ideje orvosi rendelvény nélkül beszerezhetők a levonorgestrel-tartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletták is
Kovács Bence / Népszabadság

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi szakemberek térítésmentesen is elláthatják a rászoruló nőket sürgősségi fogamzásgátlóval. Franciaországban 2000 decembere óta a középiskolai védőnők is jogosultak esemény utáni tablettával ellátni a diákokat.

Egy 2011-ben végzett írországi felmérés szerint a 16–40 év közötti korosztály képviselői hetente átlagosan 2,4 alkalommal kérnek sürgősségi fogamzásgátló tablettát a gyógyszerésztől, zömmel a 20–25 évesek. Az Ír Gyógyszerészi Szövetség (IPU, Irish Pharmacy Union) 200 gyógyszertárat keresett fel a felméréshez, ahol a válaszadó patikusok 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy adott már ki esemény utáni tablettát azóta, hogy alig négy hónappal korábban (2011. év elején) eltörölték annak vénykötelességét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.