galéria megtekintése

Felszabadított utóvédekezés

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 09. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy egy bizonyos hatóanyagú sürgősségi fogamzásgátlót kivesz a vényköteles szerek köréből. Így elképzelhető, hogy az „esemény utáni” tabletta Magyarországon is szabadon hozzáférhetővé válik, ami ellentétes a Fidesz eddigi álláspontjával – a nők viszont egyértelműen szabadabbá válnának.

Nagyon sok fiatallal és kevésbé fiatallal előfordul, hogy csak utólag döbben rá, a szexuális együttlét során esetleg megsérült az óvszer, vagy elfelejtett védekezni. A párok ilyenkor olyan tablettát próbálnak szerezni, amely az aktus utáni pár napon belül megakadályozza a terhesség létrejöttét. Ezt hívják sürgősségi fogamzásgátlásnak. Csakhogy Magyarországon nem olyan egyszerű ilyen készítményhez hozzájutni, ráadásul az ára is borsos, 5-7 ezer forint körül mozog.

Még a szakértők is vitáznak, hogy a magyar nőknek a jövőben kell-e receptet felíratniuk
Még a szakértők is vitáznak, hogy a magyar nőknek a jövőben kell-e receptet felíratniuk
Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Tegnap az Európai Bizottság szóvivője megerősítette a német Spiegel Online-nak, hogy – megfogadva az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) humán alkalmazásra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottságának (CHMP) ajánlását – egy bizonyos sürgősségi fogamzásgátlót kivesz a receptköteles készítmények közül. Az EMA még novemberben tette közzé honlapján, az ulipristal-acetát-tartalmú ellaOne sürgősségi fogamzásgátló minden tagországában kikerül a receptköteles készítmények köréből, ha erre a bizottság rábólint.

 

A sürgősségi fogamzásgátlás hazai története az elmúlt években éles politikai kanyarokat vett. 2010 előtt, azaz a kétharmados Fidesz–kereszténydemokrata fordulat előtt az érveket és ellenérveket mérlegelve – szakmai alapon – az akkori gyógyszerészeti hivatal azt a döntést hozta, hogy nem kell recept az ilyen tabletták kiváltásához. A Hazipatika.com egészségügyi portál ennek kapcsán megkérdezte Bártfai György professzort, a hazai nőgyógyászokat tömörítő Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnökét. Az orvos szerint „amennyiben védekezés nélküli együttlét történt, az esemény utáni fogamzásgátlás az egyetlen megoldás a nem kívánt terhesség és az abortusz elkerülésére”. Az intézkedéssel kapcsolatos leggyakoribb visszhang orvosi körökben egyértelműen az volt, hogy a tabletta káros mellékhatása nem említhető egy lapon azokkal a lehetséges szövődményekkel, amelyek egy művi abortusz esetén felmerülnek.

Csakhogy 2010-ben a „családbarát kormány” elmozdította posztjáról az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgatóját, a hatóság élére kinevezett új vezető, Török Krisztina pedig az első intézkedései egyikével visszavonta a sürgősségi fogamzásgátló recept nélküli státuszát. Azzal indokolta a döntést, hogy „a készítmény hozzáférésének könnyítéséről még az előző szakmai vezetés döntött”.

Kérdés, milyen következménye lesz Magyarországon az Európai Bizottság ajánlásának. Ez rendkívül bonyolult ügy, amit az is jelez, hogy az általunk megkérdezett mérvadó szakértők eltérő állásponton vannak. Egyes vélemények szerint, mivel az ellaOne nevű, esemény utáni tabletta centralizált eljárással került forgalomba, ezért az uniós ajánlás kötelező érvényű, vagyis a bizottság döntésének hatálybalépése után Magyarországon is recept nélkül kell elérhetővé tenni ezt a tablettát. Mások szerint e döntés arra nincs befolyással, hogy vényköteles-e az adott készítmény vagy sem, ez ugyanis tagállami hatáskör.

Adamik: Az elemi gesztus is hiányzik

1998-ban a női reprodukciós jogok és az újra felhangzó abortuszvita kapcsán Adamik Mária szociológus a Magyar Narancsban azt írta, hogy az emberi szexualitás elgondolása Magyarországon diszkriminatív. „...talán azért, mert míg a férfiembernek szexualitása van, a nőembernek reproduktív kapacitása. A szexualitást a férfi számára következmény nélküli örömszerző tevékenységként fogja fel ez a politika, míg a nő esetében – a nő reprodukciós kapacitásának nyilvános kontrollja ürügyén – a szexualitás a nők állandó megregulázására való alkalom.” Azóta mintha semmi sem változott volna. Semmilyen fogamzásgátló eszközön nincs társadalombiztosítási támogatás. Annak ellenére sem, hogy hangzatos kampányokat folytatott a kormány az előző ciklusban. Ahogy Adamik fogalmaz: „az elemi gesztus is hiányzik a női szexualitás szexualitásként való felfogásához”. (Ó. M. D.)

Tüdő Petra, a Patent munkatársa üdvözli a bizottság állásfoglalását. Az emberi jogi aktivista szerint az a kormányzati érv, amely szerint így többen élnének felelőtlenül a tabletta adta lehetőségekkel, épp oly mértékben nélkülözi a tényeket, mint amikor arról beszélnek, hogy az abortusz engedélyezése megsokszorozza a terhességmegszakítások számát.

– Nem élnek vissza ezzel a lehetőséggel a nők – szögezi le, hozzátéve, hogy ez a módszer sokkal biztonságosabb, mint az abortusz. Tüdő Petra az elmúlt években a gyakorlatban is vizsgálta a sürgősségi fogamzásgátlást. – Egyértelműen megnehezítették a gyógyszerekhez férést. Míg korábban bárki beeshetett egy olyan klinikára, kórházba, ahol volt éjjel-nappal sürgősségi fogamzásgátlás, ma már ezt nem lehet megtenni. Az időnek pedig nagy szerepe van, mivel minél korábban veszi be valaki a tablettát, annál nagyobb valószínűséggel kerüli el a nem kívánt terhességet – mondja, utalva arra, hogy ez az ellátás kikerült a sürgősségi kategóriából.

A jogvédő azonban hangsúlyozza, hogy ha vény nélkül is elérhető lesz a tabletta, akkor az államnak biztosítania kell a felvilágosító kampányt is hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.