Vasszigort említ az MTVA a kirúgások nyomán

Az állami média azt állítja, hogy Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató 125 fős létszámleépítést rendelt el, miközben a lapunk birtokában lévő hivatalos iratok szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 145 ember kirúgására készül.

Kedden reggel írtunk arról, hogy Vaszily bejelentette a csoportos létszámleépítést. Az üzemi tanácsoknak írt levelében a vezérigazgató 9 fizikai és 136 szellemi foglalkozású munkavállaló tervezett elküldését jelzi előre.

A cikkünkre érkezett MTVA-s reagálás viszont 125 fős leépítésről tájékoztat. Az állami média közleménye szerint egy belső hatékonyságmérési vizsgálat következménye az újabb leépítés, ez a legkevésbé a gyártási területeket érinti, sokkal inkább az adminisztratív, a rádiós területet és az MTI-t, mint ahogyan azt lapunk is írta. A csoportos létszámleépítés célja a hatékonyság növelése, a párhuzamosságok megszüntetése és a költséghatékonyabb működés – írták.

Ez lesz a hatodik nagy elbocsátási hullám az állami médiában 2010 óta. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel. A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg lejjebb faragni.

Az MTVA tájékoztatása szerint a mostani „pénzügyi spórolás nem csupán a munkavállalókon történő spórolást jelenti”. Vaszily Miklós határozott elvárása, hogy minden büdzsét fogni kell, sehol sem lehet túlköltés, ezért mindenhol 10-20 százalékos tartalékot kell képezni. Ezekre úgy kell tekintenie minden vezetőknek, hogy azok nem is léteznek, minden költséget, beszerzést a 10-20 százalékos tartalékolás mellett kell betervezni.

Információink szerint az MTVA-s munkatársak között állandó beszédtéma, hogy a cég egyre kevésbé készíttet műsort a saját munkatársaival, és nagy pénzért külső gyártócégektől rendel produkciókat. Mint a napokban megírtuk, az új M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna hozzávetőleg ötmilliárd forintba kerül majd évente, eddig csaknem kétmilliárd forintért rendeltek oda műsort külső beszállító cégektől.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.