galéria megtekintése

Száznegyvenöt embert kirúgnak az MTVA-tól, van, aki már lázad

13 komment


Bednárik Imre

Száznegyvenöt dolgozójától válik meg az állami média – értesült lapunk. Vaszily Miklós vezérigazgató bejelentette a csoportos létszámleépítést.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) jelenleg több mint kétezren dolgoznak, közülük küldenek el 145 embert. Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést.

A mostani leépítés a rádiósokat nagyban érinti
A mostani leépítés a rádiósokat nagyban érinti
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez lesz a hatodik nagy elbocsátási hullám az állami médiában 2010 óta. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel. A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg lejjebb faragni.

 

Lapunk információi szerint a mostani leépítés legkevésbé a tévéseket érinti. A tavaly elindított M1 hír és M4 Sport csatorna után a jövő héten kezd az M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna, ezért a hír, a sport és a kulturális szerkesztőségeknél nem lesz elbocsátás. Várhatóan többeket elküldenek a rádiók és a távirati iroda munkatársai közül. A kormány nemrégiben született határozata alapján a rádió belvárosi épületegyütteséből hármat kulturális célra hasznosítanak, kettőt lebontanak, így a még ott dolgozó rádiósok egy részét átköltöztetik az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisára, többeket pedig elbocsátanak.

Hetek óta beszédtéma az állami médiában a várható újabb nagyarányú elbocsátás. Lapunk beszélt a médiaszolgáltatási alap több munkatársával, akik

elfogadhatatlannak tartják, hogy az MTVA egyre kevésbé készíttet műsort a saját munkatársaival, és nagy pénzért külső gyártócégektől rendel produkciókat.

Mint a napokban megírtuk, az új M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna hozzávetőleg ötmilliárd forintba kerül majd évente, eddig csaknem kétmilliárd forintért rendeltek oda műsort külső beszállító cégektől. Az egyik ilyen külső beszállító a HD TV Hírstúdió Kft., amely 2007 óta létezik különböző nevek alatt, de tavalyig tetszhalott állapotban volt. Tulajdonosa két magánszemély: Kiss Ferenc és Kiss János Géza. A cég kapcsolati hálójáról annyit megtudtunk, a tulajdonosok jó kapcsolatot ápolnak Halkó Gabriellával, aki jelenleg a TV2 gazdasági és stratégiai igazgatója. A Habony Árpád baráti és üzleti köréhez tartozó Halkó volt cégei, az Apropó Média és a Summa Produkció az állami tévé nagy beszállító cégei. Megrendelésállományuk az évek alatt megközelítette a kétmilliárd forintot. Információnk szerint Kálomista Gábor producer cége, a másik nagy beszállítónak számító Megafilm Service is újabb megrendeléseket kaphat az M5-re.

Pénz van bőven. Az MTVA az idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, de az MTVA folyamatosan finanszírozási gondokkal küzd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.