Újabb buszteszt a BKV-nál

Újabb magyar gyártású buszt tesztel két héten keresztül a BKV; az Ikarus szóló autóbusza a 22-es és az 5-ös járat vonalán közlekedik majd.

Nemecz Gábor, a BKV beszerzési igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a 13,4 méter hosszú, alacsonypadlós, klímaberendezés nélküli busz hétfőtől vasárnapig közlekedik a 22-es, június 14. és 20. között pedig az 5-ös busz vonalán. A jármű használata - mint minden tesztbuszé - ingyenes.

A cél elsősorban az utazóközönség és a szakma véleményének megismerése, amivel a gyártót is segíteni tudják. A teszt célja nem a kiválasztás, mert nem biztos, hogy ilyen buszok közlekedni fognak Budapesten. A BKV közpénzekből gazdálkodik, be kell tartania a közbeszerzési törvényt, ezért előnyhöz nem tudják juttatni a gyártót, de az egyenlő feltételeket biztosítani tudják.

Légrádi László, a jármű vezető tervezője elmondta, a busz 114 utas szállítására alkalmas, motorja teljesíti az Euro 5-ös környezetvédelmi normákat, és a BKV üzemeltetési igényeinek figyelembe vételével fejlesztették ki. Bár a mátyásföldi gyár - ahol a buszokat összeszerelik - jelenleg 50 buszt tudna legyártani évente, ez a szám rövid időn belül megtízszerezhető, így a BKV ezer buszra vonatkozó megrendelését is ki tudnák szolgálni.

Nemrégiben a BKV csuklós buszokat - egy Ikarust és egy, szintén magyar Credót - tesztelt. A beérkezett észrevételeket a még elemzik.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője a teszttel kapcsolatban kifejtette: kiderült, hogy kisebb változtatásokkal mindkét busz alkalmas arra, hogy részt vegyen a budapesti tömegközlekedésben. Az utasok hiányolták az automata ajtóvisszazáró rendszert, az Ikaruson kifogásolták az állóhelyek kialakítását, és mindkét busz utastájékoztató rendszerét érte kritika. Az észrevételek alapján a Credo Citadell kiforrottabb konstrukció, de összességében mindkét jármű jól teljesített, és az összes hiányosság kijavítható a sorozatgyártásig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.