Tartozásokat halmoz a KLIK

Három évre visszamenőleg milliárdokkal tartozik a pedagógusoknak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A KLIK 2013 januárjában vette át a köznevelési intézményeket az önkormányzatoktól és a fenntartó felel az oktatási infrastruktúráért is. A központ létrejötte óta tartozásokat termel. A 2013-as maradványösszegekből 19,7 milliárdot csoportosított át a kormány az egyébként 500 milliárdból gazdálkodó központ működésére.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a 2013 előtti önkormányzati fenntartói szerkezet miatt volt szükség a júliusi, 19,7 milliárdos átcsoportosításra. A Magyar Nemzet megkeresésére a minisztérium közölte: sok iskolában mostanra váltak kritikussá a karbantartási és műszaki problémák, emellett elmaradások keletkeztek a KLIK beszállítóinál is, mivel a központ „számos adósságot, számlát vett át az önkormányzatoktól".

A lap szerint már tavaly is rosszul tervezték meg az intézményfenntartó büdzséjét, mivel a költségvetés kiszámításához nem volt meg minden körülmény. Ez lehet az oka annak is, hogy a KLIK három évre visszamenőleg tartozik 2-7 milliárddal a pedagógusoknak. A központ nem fizeti a tanároknak a bankszámla-vezetési költségeket sem. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy volt olyan tanár, akinek a TB-járulékát nem fizette az intézményfenntartó.

A KLIK tehát nem működik túl jól. Az átcsoportosítás mellett a kormány elrendelte a központ költségvetésének felülvizsgálatát. Az EMMI-nek októberig kell javaslatot tennie, miből kívánják finanszírozni a likviditási gondokkal szenvedő szervezetet.

Az intézményfenntartó ráadásul vezető nélkül maradt nyáron, miután Marekné Pintér Arankának távoznia kellett a posztjáról. Marekné munkáját több kritika érte, de miután Szabó Balázs, a KLIK-et átvilágító miniszteri biztos is őt tette felelősé a rossz gazdálkodásért, a parlamenti választások után menesztették. Az intézményfenntartót ideiglenesen Hanesz József vezeti, októberben derülhet ki, ki lesz a pedagógusok új munkáltatója.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.