Rejtélyes ügy miatt bukhattak a Telekom-vezérek

Információink szerint nem csak Sáling Gergő volt Origo-főszerkesztő júniusi leváltása áll amögött, hogy távozott Vaszily Miklós, az Origo Zrt. Vezérigazgatója, Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese és Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója is. Mindhárom vezetőt váratlanul érte a kényszerű szakítás. Több fejlesztés is késhet.
A körülményekből ítélve – és ezt több forrásunk is megerősítette – nem vagy nem csak az Origo volt főszerkesztőjének, Sáling Gergőnek a botrányízű leváltása áll amögött, hogy csütörtöki hatállyal távozott a posztjáról Vaszily Miklós, az Origo Zrt. Vezérigazgatója, Pataki Róbert, a Magyar Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese és Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója is.

Augusztus közepén a Magyar Telekom lapunknak elismerte, hogy független belső vizsgálat zajlik Sáling távozásának körülményeit illetően. A cég kommunikációs osztálya ma ismételt kérdésünkre csak annyit közölt, hogy a vizsgálat még tart. Mindebből tehát az következik, hogy Vaszily távozása mögött nem vagy legalábbis nem csak az Origo-ügy állhat. Erre utal az is, hogy a most távozó három vezetőből csak kettő felelős az Origo ügyeiért: Vaszily ugyanis Pataki vezérigazgató-helyettesnek felelt, de Pukler Gábor innovációs és üzletfejlesztési igazgatónak nem volt köze az portálhoz.

A Népszabadság több forrásból is úgy értesült: mindhárom vezetőt váratlanul érte a kényszerű szakítás a Magyar Telekommal, köztük volt olyan, aki egy tárgyalást követően szembesült a helyzettel. Vagyis, noha formálisan közös megegyezéssel távoztak a vállalattól, valójában eltanácsolták őket. Értesüléseink szerint ugyanakkor távozásuk oka egy hasonló, üzleti megfelelőséggel kapcsolatos vizsgálat lehetett, mint amilyen az Origo-ügyben jelenleg is zajlik a vállalatnál. A konkrét ügy részleteit még a Telekomnál is csak egy nagyon szűk kör ismerheti.

A Telekomot ismerő, de nem belső forrásaink szerint ilyen lépésekre valamilyen súlyos szabálytalanság kiderülését követően szokott sor kerülni. Több iparági forrásunk sem zárja ki, hogy az Origo környékén találtak valamilyen üzleti jellegű szabálytalanságot is. Hogy ilyennek találhatta-e a belső ellenőrzés a Prestige Mediával kötött Origo-szerződéseket, arról senki nem kívánt véleményt alkotni. Azt ugyanakkor elmondták: nem lenne csoda, ha a Telekom jó ideje figyelte volna az Origo gazdálkodását, elvégre tőzsdei cégről van szó, amelyik jó ideje finanszírozza az Origo Zrt. veszteségét.

Olyan ügynek kell lennie a háttérben, amely nagy jelentőségű, s komoly pénzügyi vagy jogi hátrányos következményei lehetnek a vállalat számára. Ilyen esetekben nemcsak a felelős személlyel szoktak szakítani a cégek, hanem minden komoly beosztásban lévő vezetővel is, aki kapcsolatba hozható a kérdéses üggyel. Még akkor is, ha az okoz gondokat rövid távon.

A történtektől függetlenül tény: Pukler – aki információink szerint egyelőre nem tudja, mi van a történtek hátterében – távozása több termékfejlesztést és bevezetést is késleltethet. A cégnél éppen elkészültek a mobiltárca-fejlesztésekkel, a mobilfizetéssel kapcsolatos szolgáltatások bevezetésére a következő hetekben került volna sor. Noha az Origo-ügy tart számot a legnagyobb közérdeklődésre, Pukler és Pataki területén számos olyan projekt zajlott, amelyek üzleti szempontból sokkal jelentősebbek a Telekom életében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.