Paksi blokkolás: ismét cáfolni próbált a kormány

„A Financial Times és forrásainak tegnapi híradása hamis és teljesen félrevezető. A magyar kormány és az Euratom közötti egyeztetések a paksi bővítés kivitelezési megállapodásáról semmilyen formában sem blokkolják a beruházást” – ezt, és még néhány mondatos emlékeztetőt olvasott fel két és fél percben Kovács Zoltán kormányszóvivő kilenc órakor a Parlament Piros Társalgójában újságírók előtt, cáfolandó a paksi megaprojekt uniós blokkolásáról szóló híreket.
Kovács Zoltán értelmezi a valóságot
Kovács Zoltán értelmezi a valóságot
Illyés Tibor / MTI
Kérdezni nem lehetett a sajtótájékoztatón. Így munkatársunk nem tudta feltenni kérdését arról sem, hogy tegnap, a Financial Times híre után az Indexnek Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa megerősítette, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a Magyarország és Oroszország között létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja.

Amint arról beszámoltunk, Navracsics a lap szerint elmondta, hogy az Euroatom jelentése múlt szerdán került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt szavazásra nem volt szükség.

Navracsics azt is közölte, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg.

Lázár János reggel az állami rádióban azt mondta: intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottság és Magyarország között, van, ami az Euratomnak elfogadható, és van, amit vitat. Az ügynökség például szeretné – folytatta –, ha az erőműbe mások is szállíthatnának üzemanyagot, és hogy biztonságos legyen ez a szállítás. A miniszter elmondta: kollégái a napokban is részletes egyeztetést folytattak az Euratommal, és nagyon jó esély van arra, hogy rövid időn belül minden kérdés tisztázódjon. Hozzátette, csütörtökön ő maga is egyeztetett az orosz tárgyalódelegációval.

„Az Európai Bizottság, Oroszország és Magyarország számára elfogadható és megnyugtató megoldás készül” – jelentette ki. Közölte: e megoldás biztosítani fogja egyrészt, hogy biztonságos és versenyképes legyen Magyarországnak az üzemanyag-ellátás, másrészt lehetővé teszi majd, hogy „az oroszok is szállítsanak üzemanyagot”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.