Orbán Viktor megszegte a földmutyival kapcsolatos ígéretét

Orbán Viktor a választás előtt utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy vizsgálja ki a visszaélés-gyanús földhaszonbérleti pályázatokat. Egyúttal bejelentették, hogy az ellenőrzés lezárultáig senkivel nem kötnek szerződést, ám ennek ellenére mégis megkezdték a szerződéskötéseket.

- A minisztérium engedélyével egyelőre 144 nyertessel írjuk alá a földhaszonbérleti szerződéseket – válaszolta a Hajdú-bihari Napló érdeklődésére Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója. Vagyis a HNP annak ellenére megkezdte a szerződéskötéseket, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata még nem zárult le a mutyigyanús ügyekben.

Mint beszámoltunk róla: a Hortobágyi Nemzeti Park tavaly hirdette meg az állami földek haszonbérbe adását, a pályázat eredményét idén január 14-én tették közzé a HNP honlapján Szilágyi Gábor igazgató aláírásával. A lista a bihari gazdáknál alaposan kiverte a biztosítékot, mert vannak olyan nyertesek, akik életvitelszerűen nem a pályázatban megadott lakcímen élnek, így a helyi gazdálkodók elestek a nekik ígért földektől.

A földbérleti pályázaton egy huszonnégy éve működő családi gazdaság elvesztette a 170 hektáros legelőjét, és azzal együtt azt az utat is, amely a telepükre vezet, így a vállalkozás tönkremehet. A "földmutyi" miatt elkeseredett hajdú-bihari gazdák forgalomlassító tüntetést tartottak. A botrány a parlamenti választás előtt nemjött jól a kormánynak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök az ügyben vizsgálatra utasította az ellenőrzési hivatalt.

Lapunknak adott interjújában Szilágyi Gábor, a HNP vezetője még azt állította, hogy a nemzeti park igazgatósága a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának lezárásáig egyetlen nyertes pályázóval sem köthet haszonbérleti szerződést. A Hajdú-bihari Napló információi szerint azonban mégis megkezdték a szerződéskötéseket.

A megyei lap ma megjelent, Rosszat sejtő gazdák című cikkében az olvasható: az újságot gazdálkodók értesítették arról, hogy megkezdték a szerződéskötéseket, s hogy a mintegy hatszáz nyertes közül sokakkal mégis szerződik a nemzeti park. A lap az üggyel kapcsolatban megkereste a Kehit, amely azt a tájékoztatást adta, hogy a vizsgálat lezáráa  május vége előtt nem várható, mert az adatszolgáltatás lassúbb, mint ahogy tervezték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.