galéria megtekintése

Egyelőre nem kötnek szerződést

Szilágyi Gábor, a nemzeti park igazgatója kivárja a Kehi-vizsgálatot

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 10. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Amíg tart a Kormányzati Ellenőrző Hivatal (Kehi) vizsgálata, addig a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) nem köt szerződést az állami földbérletpályázatok nyerteseivel. Ez a legfontosabb állítása Szilágyi Gábornak, a HNP igazgatójának, akit az elmúlt hetek földbotrányairól kérdeztünk.

Tóth József a Dinnyés-tanyán 1990 óta gazdálkodik, családi gazdálkodást folytat, a családtagjain kívül van hét alkalmazottja. Igaz azon állítása, miszerint a HNP azzal az indokkal utasította el a pályázatát, mert nem csatolta a személyi igazolvány és a lakcímkártya másolatát? Ha igen, ezeket hiánypótlásban nem lehetett volna bekérni?

Tóth József a közel ezerkilencszáz darab érvényessel ellentétben érvénytelen pályázatot adott be további mintegy kétszáz pályázóval együtt. Már a pályázati felhívásainkból egyértelműen kiderült, hogy hiánypótlásra nincs mód, ugyanakkor pontosan a hasonló esetek megelőzése érdekében a HNP-igazgatóság telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot tartott fenn a pályázatok beadására rendelkezésre álló időszakban.

Ha ilyen szigorúak voltak vele, akkor hogyan lehet, hogy Takács Attila András nyerhetett? Róla ugyanis kiderült: nem azon a furtai lakcímen él, ahová bejelentkezett. Miután kiderült, hogy Takács Attila András egy kamucímmel nyerhetett háromszor is, a HNP köt-e vele szerződést?

 

A HNP-igazgatóság a pályázatok értékelése során a pályázók által benyújtott dokumentumokból dolgozott, és nem vizsgálta – erre vonatkozó hatáskör hiányában nem is vizsgálhatta – például azt sem, hogy egy adott pályázó ténylegesen azon a lakcímen él-e, amelynek a pályázati kiírásban előírt módon történt igazolásával a pályázatát benyújtotta. A HNP-igazgatóság a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának lezárásáig egyetlen nyertes pályázóval, így Takács Attila Andrással sem köthet haszonbérleti szerződést.

Szilágyi Gábor
Szilágyi Gábor
Konyhás István

Mikor tervezik kiírni az új pályázatot azokra a földekre, amelyeket Takács úr egy kamu címmel nyert meg?

Jelenleg nem tudok még arra válaszolni, mikor írunk ki új pályázatot.

Ugyancsak nyert a Hortobágyi Szikes-Mező Kft. A pályázatot 2013. szeptember 26-án írták ki, és ezt a kft.-t pedig 2013. október 10-én jegyezték be. Tulajdonosa egy hajdúszoboszlói férfi, a cég székhelye Nádudvar, ám a cégkivonat szerint a központi ügyintézés helye Hajdúszoboszló. Ez a cég nádudvari gazdák elől nyert el földet. Ez rendben van?

Az irányadó jogszabályok alapján ezt a nem a kiíráskori állapot szerint, hanem a pályázat beadásának időpontjában kell vizsgálni, így a nevezett kft. pályázata megfelelt a kiírásban foglaltaknak. A pályázatok pontozása nem „elképzelések”, hanem a Vidékfejlesztési Minisztérium 12/2012. (VI. 8.) számú utasításában foglalt előírások alapján történt, amely mindenki számára hozzáférhető volt, többek között a HNP hivatalos honlapján is.

Ha a vizsgálat elmarasztalja a HNP-t a pályázatok lebonyolítása miatt, ön lemond-e a posztjáról?

A pályázatokat értékelő bizottság – és jómagam –, mint döntéshozó a vonatkozó jogszabályban meghatározott jogkörében a legnagyobb gondossággal járt el, a benyújtott pályázatok részét képező okiratokat, nyilatkozatokat és egyéb dokumentumokat legjobb szakmai tudása és lelkiismerete szerint, alaki és tartalmi szempontok szerint megvizsgálta és a meghatározott eljárásrendben, illetve követelményeknek megfelelően hozta meg döntését. Úgy gondolom, van időm addig megfontolni bármiféle lépést, így az esetleges lemondásomat is, amíg a Kehi-vizsgálat le nem zárul, és fenti állításaim ellenkezőjét nem bizonyítja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.