Hortobágyi abszurd: legelő nélkül ötszáz tehén

A földbérleti pályázaton egy huszonnégy éve működő családi gazdaság elvesztette a 170 hektáros legelőjét, és azzal együtt azt az utat is, amely a telepükre vezet, így a vállalkozás tönkremehet. A "földmutyi" miatt elkeseredett hajdú-bihari gazdák forgalomlassító tüntetést tartanak pénteken Berettyóújfaluban.

A Hajdú-Bihartban meghirdetett állami földbérletek ügyében kirobbant botrányban újabb eset jutott tudomásunkra: elvesztette a legelőjét a balmazújvárosi Tóth József, aki huszonnégy éve működteti tejtermeléssel foglalkozó családi gazdaságát, jelenleg csaknem ötszáz darab Holstein-fríz és magyartarka tehene van, de nem tudja, hogy az állatokat ezek után hova fogja tenni.

Mint beszámoltunk róla: a Hortobágyi Nemzeti Park tavaly hirdette meg az állami földek haszonbérbe adását, a pályázat eredményét idén január 14-én tették közzé a HNP honlapján Szilágyi Gábor igazgató aláírásával. A lista azonban a bihari gazdáknál alaposan kiverte a biztosítékot, mert vannak olyan nyertesek, akik életvitelszerűen nem a pályázatban megadott lakcímen élnek, így a helyi gazdálkodók elestek a nekik ígért földektől.

A 65 éves Tóth József elmondta: a Dinnyés tanyán 1990 óta családi gazdálkodóként és egyéni vállalkozóként működteti a gazdaságát, ahol rajta kívül dolgozik a felesége, két lánya, az unokája és még hét alkalmazott. Mint mondta, az évek során folyamatosan beruházásokba kezdtek, több tízmilliós pályázatokat nyertek, építettek istállót, takarmánytárolót, telepi utat, silótárolót, vásároltak munkagépeket.

Tóth József közölte: mára mindenük megvan ahhoz, ami egy ilyen méretű tejtermeléssel foglalkozó gazdaság működéséhez kell, úgyhogy pályázatot nyújtottak be arra a százhetven hektáros legelőre, amelyet mindig is ők  béreltek a Hortobágyi Nemzeti Parktól, s ahol az állataikat legeltetik. Mint mondta, sajnálattal látták, hogy a HB 236-os pályázatot nem ők nyerték meg a csaknem ötszáz darabos állatállományukkal, hanem egy másik mezőgazdasági vállalkozó, aki Tóth József szerint csak nemrég kezdte, s akinek talán tíz-tizenöt bivalya van.

Az elkeseredett gazda hozzátette: mivel a gazdaságukhoz vezető út is az általuk eddig használt legelőn halad át, a döntés nyomán mostantól ellehetetlenült a gazdálkodás működése. Tóth József közölte: a Hortobágyi Nemzeti Park a levelében azt írta, hogy azért nem nyert a pályázatuk, mert nem volt csatolva a személyi igazolvány és a lakcímkártya másolata. Mondandóját így zárta: "és ezzel el van intézve a gazdaság és az állatok sorsa, nem tudjuk, mit tegyünk, kérem, segítsenek!". 

Tóth József panaszát eljuttattuk a HNP-hez azzal a kéréssel, hogy reagáljanak rá. Igaz, erre nem sok remény van, mert Szilágyi Gábor igazgatótól már múlt héten interjút kértünk, de nem válaszolt.

A botrányhoz hozzátartozik, hogy a csalódott gazdálkodók pénteken tíz órától forgalomlassító demonstrációt tartanak Berettyóújfalu határában a 42-es főúton. A tüntetést a rendőrség tudomásul vette, a helyszínt a szervezők a rendőrséggel egyeztették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.