Orbán tudta, hogy elbukik a népszavazás

A népszavazás előtti napokban már csak a 40 százalékos részvételt célozta meg a miniszterelnök.
A Fidesz-vezérkar kedden elnökségi ülésen értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást, és összeült a frakció is, az alkotmánymódosítás volt napirenden. Orbán Viktor Kósa Lajos frakcióvezetővel az Országházban tartott sajtótájékoztatót, ahol a várakozásoknak megfelelően a miniszterelnök az alaptörvény megváltoztatására tett javaslatot, arra hivatkozva, hogy a referendumon 3 millió 300 ezren voksoltak nemmel, azaz szavaztak arra, hogy a magyar Országgyűlés felhatalmazása nélkül ne lehessen Magyarországra migránsokat betelepíteni uniós határozatok alapján.

A miniszterelnök nyilván azt is kompenzálni szeretné, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden levélben erősítette meg: a februári uniós csúcson az Európai Tanács ülésén Orbán Viktor is aláírta azt a határozatot, amelyik közvetve a kötelező kvótákról szól.

Az elnökségi ülésről egyelőre nem jutottak el információk a Népszabadsághoz, ám az előzetes nyilatkozatok szerint nemcsak a referendum utáni közjogi lépéseket vették számba, hanem a számsorokat is – ezek alapján mérlegeli majd a miniszterelnök, hogy kik lesznek azok, akiket jutalmaz, illetve akiket büntet. Azokban a körzetekben, ahol nagyon alacsony volt a részvétel, 2018-ban a parlamenti választáson már nem lesz ott a listán a mostani képviselő neve – mondták munkatársunknak még a referendum előtt a kormányoldalon. Az egyelőre kérdéses, hogy Kocsis Mátét, a VIII. kerület fideszes polgármesterét hogy szankcionálják, a körzetében ugyanis a budapesti átlaghoz képest is rendkívül alacsony volt vasárnap a részvétel.

Munkatársunknak a miniszterelnökhöz közeli források cáfolták, hogy Orbán Viktor ne ismerte volna a kedvezőtlen közvélemény-kutatási adatokat már hetekkel a népszavazás előtt. Sőt, ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, Orbán éppen azért kampányolt kizárólag a médiában, mert elbizonytalanodott, és tudta, hogy valószínűleg nem lesz érvényes a népszavazás.

Bár nyáron a Századvég és a Nézőpont is azt mérte, hogy jó esély van az érvényességi küszöb elérésére, szeptemberre ez megváltozott. A miniszterelnök asztalára tíz nappal a népszavazás előtt már olyan felmérések is kerültek, amelyek 38%-os részvételt mutattak, a legoptimistább belső fideszes mérések szerint pedig 46-48 százalékos volt az részvételi hajlandóság. Úgy tudjuk, szűk körben Orbán Viktor akkor már azt mondta, az lenne a kudarc, ha a 40 százalékot sem érné el az érvényes szavazatok száma.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.