galéria megtekintése

Orbán sem tudja, mi lesz vasárnap, nem is megy a nép közé

17 komment


Csuhaj Ildikó

A minisztreelnök csak stúdiókból és a lapok hasábjain kampányol, ő is bizonytalan a népszavazás érvényességét illetően, és nem akar „bukni”.

„Két interjút még lenyom, és utána Izraelbe utazik, Simon Peresz temetésére” – Lázár János válaszolt így csütörtökön a Kormányinfó sajtótájékoztatón munkatársunk kérdésére, hogy Orbán Viktor miért nem folytatott az elmúlt két hétben személyes kampányt a nép között, országjárást, hogy mozgósítson az általa történelminek nevezett kvótaellenes népszavazás mellett.

A kancelláriaminiszter válasza arra erősített rá, hogy a miniszterelnök valamilyen előzetesen „körzővel-vonalzóval” kidolgozott terv alapján mozgósít,

kizárólag a számára biztonságos zárt térben, stúdiókból, a médiakampány keretei között.


„Az interjúk száma, különösen a korábbi mennyiséghez képest bizonyítja a miniszterelnök személyes közreműködését a kampányban. A személyes kapcsolatfelvételre alkalmas az a felület a számára, amit a sajtó biztosít. Nem látom, hogy a miniszterelnök néhány vidéki látogatással többeket meg tudott volna szólítani, mint a sajtó közreműködésével” – hangzott Lázár János ironikusra sikerült válasza.

 

A Népszabadsághoz olyan hírek jutottak el, hogy a kormányzati kommunikációs stáb számára is dilemmát jelentett az Orbán szempontjából leghatásosabb és egyszersmind politikai szempontból minimális kockázattal járó kampányeszköz kiválasztása. Az érvényesség ugyanis az alfája és az ómegája a referendumnak – legalábbis a brüsszeli akusztikája, hatása szempontjából.

Munkatársunknak egy kormányközeli forrás megerősítette: a miniszterelnök számára készített belső mérések azt prognosztizálják, erősen kérdéses, hogy érvényes lesz vasárnap a referendum, így

néhány hete ő is elbizonytalanodott.

Noha júliusban és augusztusban még több közvélemény-kutató cég is azt valószínűsítette, hogy jó sansz van az érvényességi küszöb elérésére, szeptemberre ez megváltozott, a kormányzati propagandagépezet dübörgése ellenére is. Kormányoldalon ezt valaki azzal indokolta, hogy míg nyáron a Jobbik-szimpatizánsok 62 százaléka mondta biztosra a részvételét, ma már ez a szám 41 százalékosra mérséklődött, „mert a miniszterelnök teljesen magára haragította az ellenzéki pártot, Vona Gábor támadásával a jobbszélt”.

Orbán Viktor interjúja az állami tévének, csak a médiában kampányolt, kihagyta a szokásos országjárást
Orbán interjúja az állami tévének, csak a médiában kampányolt, kihagyta a szokásos országjárást
Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTVA / MTI

A miniszterelnök tegnap a Katolikus Rádiónak a nemzet ügyének nevezte ugyan a népszavazást, de a korábbiakhoz képest messze nem dimenzionálta túl az érvényesség jelentőségét. Mint mondta, a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredménye, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába”, s elindul Brüsszelbe.

Orbán honlapján, a miniszterelnok.hu-n, ahol valamennyi beszédét és szereplését feltüntetik, ezúttal csak interjúkat lehetett látni, amelyeket az M1 televíziónak, a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorának, Habony Árpád lapjának, a Lokálnak, a reformatus.hu című portálnak, a Katolikus Rádiónak, a Magyar Időknek, illetve az Origónak adott.

„Álom, álom, édes álom”

– így rea­gált Lázár János arra, hogy a Jobbik szerint Orbánnak le kell mondania, ha nem lesz érvényes a népszavazás. Viszont azt a meglátását is megosztotta: a kampányeszközök megválasztásáról is lesz majd alkalom vitázni a népszavazás után, az eredmények függvényében. Azaz, lesznek majd felelősei a miniszterelnöki kampánynak is, ha nem lesz érvényes a népszavazás vasárnap. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.