galéria megtekintése

Orbán nevet adott a nemmel szavazóknak, és négy helyen piszkálná meg az alkotmányt

75 komment

K. Á.

A jövő hétfőn terjesztik a parlament elé az alaptörvény-módosítását. A miniszterelnök olyan nagynak tartja a támogatást, hogy külön nevet is adott a 3,3 millió nemmel szavazónak, akiknek a nevében benyújtja majd a javaslatot.

Négy ponton módosítaná az alaptörvényt a kormány a népszavazás után – jelentette be kedden Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakció rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón. Ezek közül a legfontosabb a XIV. cikk kiegészítése, amely szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező (vagyis nem EU-s állampolgár) személyt csak a magyar hatóságok egyedi döntése alapján lehet betelepíteni, illetve „tilos a csoportos betelepítés".

fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kósa Lajos frakcióvezető tájékoztatása szerint a kormány legkésőbb október 10-én, hétfőn nyújtja be az alkotmánymódosító javaslatot az Országgyűlésnek, az általános vita pedig 17-én, külön ülésnapon lesz. A menetrend szerint a módosítást november 8-án lehet elfogadni, így november közepén hatályba léphet.

 

Orbán ismét arról beszélt, hogy a vasárnapi népszavazáson az érvényesen szavazók 98 százaléka nemmel voksolt a betelepítésre, és ez a közel 3,3 millió szavazat azt mutatja: a pártok fölött áll, nemzeti ügyről van szó. A kormányfő nevet is adott ennek, úgy emlegette, hogy az „Új egység".

Orbán legutóbb 2007 februárjában hirdetett meg hasonlót, akkor „új többség" néven nevezte a pártja támogatóit. Most úgy fogalmazott, hogy ő maga nem is a pártok nevében, hanem ennek a 3 millió 300 ezer ember nevében nyújtja be az alaptörvény-módosítást a parlamentnek.

Egy kérdésre válaszolva Orbán elismerte, hogy az érvénytelen népszavazás miatt kell az alkotmánymódosítás, mert „nem hagyhatjuk azt az érvet az ellenfeleink kezében". A miniszterelnök szerint, ha még többen lettek volna a népszavazáson, akkor az emberek szava saját súlyánál fogva is érvényesült volna. Mivel nem volt érvényes a referendum, „kell egy parlamenti rásegítés, egy tolóerő", vagyis az országgyűlésnek kell közjogi érvényt kell szerezni a népszavazáson megnyilvánult akaratnak.

„Nagyon remélem, hogy lesz elegendő képviselő, hogy el tudjuk végezni" – mondta Orbán, utalva arra, hogy várhatóan a Jobbik is támogatja az alkotmánymódosítást. Arra a kérdésre nem válaszolt érdemben, hogy mi történik, ha mégsem lesz meg az összes képviselő kétharmadának szavazata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.