„Az egészségügy az utolsó szocialista csökevény”

Reagált az egészségügy elégedetlenkedőinek „panaszaira” szerdán este az M1 hírműsorárban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Az MTI által idézett nyilatkozat szerint a politikus azt mondta: osztja azt a nézetet, hogy alacsonyak a bérek a magyar egészségügyben, ugyanakkor úgy gondolja, be kell látni: a rendszert a magyar dolgozók járulékaiból kell finanszírozni.

Szerinte a jelenlegi helyzet csak úgy javítható, ha közben „a struktúra is változni fog”. Hozzátette: kapott ígéretet béremelésre a szektorban, ennek mértékéről és időpontjáról azonban nem kívánt nyilatkozni.

Az államtitkár azt is mondta, hogy bár valóban nem megfelelő az egészségügy költségvetése, amelyből rengeteg pénz „hiányzik”, önmagában az, hogy többletforrásokat juttatnak egy területnek, nem oldja meg a problémákat, csak akkor, ha az egyéb változással is együtt jár.

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott, hogy az egészségügy az utolsó „szocialista csökevény”, amelyben feudalisztikus viszonyok uralkodnak.

Mint arról lapunk is rendre beszámolt: mind több ágazati érdekvédő szervezet jelezte az elmúlt napokban, hogy immár minden szereplő számára elviselhetetlenek a hazai orvosi ellátás körülményei. Az „1001 orvos a hálapénz ellen” csoport legutóbb néhány nappal ezelőtt fordult a humán erőforrás miniszterhez és az egészségügyért felelős államtitkárhoz, és immár harmadjára jelezték: elegük van az áldatlan állapotokból, és ezért a tisztességes betegellátás körülményeinek megteremtését követelik a kormánytól.

A csoport – miután egyetlenegyszer sem kapott érdemi választ a kormányzattól – a közösségi oldalán bejelentette: befejezik a levelezgetést, és más eszközöket keresnek érdekeik érvényesítésére.

A kormányzat sajtónak eljuttatott válaszaiban rendre azt hangsúlyozta, mennyire elkötelezettek az egészségügy iránt, bizonyítja mindezt az is, hogy a terület volt az első, amely béremelést kapott az Orbán-kormánytól.

Ezzel együtt is, érvel a csoport, még mindig 1500 forintos órabérért dolgoznak az egészségügyben az orvosok, miközben bármely szolgáltatásért ennél jóval több rezsióradíjat számolnak fel a mesteremberek. „Ezért sem fogunk tovább levelezgetni, a következő cél, hogy szerveződjünk és megfogalmazzuk, hogy mi legyen az a következő lépés, amellyel képesek leszünk érdekeinket érvényesíteni” – mondta egyik vezetőjük.

Az első lépés meg is történt, Dénes Tamás, a Rezidensszövetség leköszönt elnöke, a Magyar Orvosok Szövetségének alelnöke új szakszakszervezet, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, azaz a Reszasz megalakítását jelentette be.

Sándor Mária pedig szilveszter előtt közölte, hogy szövetségre lépnek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével és az Autonóm Területi Szakszervezettel, és akár a sztrájkra is készek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.