Megint akciózik az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport

Ismét levelet írt az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport a miniszternek, jelezve: nincs tovább, lépjen az egészségügy működőképességének megtartásáért. Az immár 781 orvos aláírásával jegyzett levél szerint: Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában 2015-ben.

Újabb levéllel kéri ismét cselekvésre az új évben Balog Zoltán humán minisztert és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport. Az ünnepek előtt a 64 orvos aláírásával a hálapénzmentes egészségügyért indított mozgalomnak immár 781 támogatója van. Ennyi gyógyító írta alá december 21-e óta, hogy elege van, és követeli a kormánytól a tisztességes betegellátás körülményeinek megteremtését.

Meglátásuk szerint gyökeres reformok nélkül nem biztosítható tovább a betegek biztonságos gyógyítása. Az aláírók a betegbiztonsággal kapcsolatban fölidézik azt a 19. századi történetet, miszerint a kor leghaladóbb szellemiségű professzora, a dán szülész-nőgyógyász, aki megépítette a kor legmodernebb szülészeti klinikáját, folyóiratot alapított és számos tudományos közleményt írt. Az Európa-szerte elismert szaktekintély, Levy professzor ma mégis egyetlen sajnálatos dolog miatt él az utókor emlékezetében, és egyetlen művét idézik. Azt a közleményt, melyben – bár lehetősége lett volna felkarolni – szavainak súlyát latba vetve utasította el egy viszonylag ismeretlen magyar orvos javaslatát, Semmelweis Ignácét, aki azt akarta elérni, az orvosok mossanak kezet. Végül – mint írják – a hátráltató erők ellenére Semmelweis örökre megváltoztatta az egészségügyet, az anyák megmentője lett. 2015-ben Semmelweis Ignác hazájának gyógyítói jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz Európában.

Ezért ismét arra kérik a minisztert,  karolja fel ezt az ügyet, legyen partnere az orvosoknak.

Az aláírók az állampolgárokhoz is szólnak, mint írják: „Most múlik pontosan.”  Emlékeztetnek a sajtóban megjelent cikkekre, melyek a betegellátás embertelen körülményeit, az orvosok helyi lázadásait mutatták be.

Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport karácsony előtt online megkérdezte támogatóit, hogy elfogadhatónak tartják-e az első, a még 64 orvos által aláírt levélre Balog Zoltán humánminiszter reakcióját. Mint emlékezetes: a tárca vezetője a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, furcsa épp az orvosoktól azt hallani, hogy nekik nem jó a hálapénz. A beszélgetés alatt később hozzátette azt is, hogy az elmúlt négy évben folyamatosan emelték az orvosok fizetését. „Nem várható el, hogy az akár tízszeres nyugati fizetésekhez felzárkózzunk az egészségügy területén” – közölte, és úgy fogalmazott, „huszonöt éve mondogatjuk, hogy összeomlóban az egészségügy, mégis a mai napig működik”. E fölmérés szerint nem volt orvos, aki ezt elfogadhatónak tartotta volna, ezért ismét kérik a miniszter urat, hogy a jelentős állampolgári támogatással rendelkező és a biztonságos betegellátás szempontjából fontos kérdéseikre egyértelmű, a betegek és orvosok számára is megnyugtató választ adjon.

Azaz megint kíváncsiak arra, hogy a kormány meddig tűri a hálapénz jelenlétét az egészségügyben, mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel, és milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért a 2016-os év folyamán.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.