Ökotárs: újra élnek az adószámok

Felfüggesztette a bíróság annak a tavalyi adóhatósági döntésnek a végrehajtását, amely szüneteltette az Ökotárs Alapítvány és az Ökotárs-konzorciumhoz tartozó többi civil szervezet adószámának érvényességét. A „felfüggesztés felfüggesztése" a NAV intézkedését megtámadó per jogerős lezárásáig tart.
Hétfőn kapta kézhez az Ökotárs Alapítvány a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzését, amely szerint kitűzték a tárgyalást az Ökotárs és konzorciumi partnerei – az Autonómia Alapítvány és a DemNet Alapítvány – adószám-felfüggesztésének ügyében. A bíróság egyben az adószám alkalmazását felfüggesztő tavalyi NAV-határozatok – amelyeket az adóhatóság a KEHI megkeresésére hozott – végrehajtását is felfüggesztette a per jogerős befejezéséig. (A negyedik konzorciumi partner, a Kárpátok Alapítvány esetében mindez már januárban megtörtént.)

Az adószámokat újraélesztő bírósági döntésnek köszönhetően tovább működhet mind a négy alapítvány. és nem lehetetlenülnek el az általuk segített civil tevékenységek sem. Az indoklás szerint a bíróság éppen abból a megfontolásból döntött így, hogy ellenkező esetben a konzorciumi tagokat sújtó szankció indokolatlanul nehéz helyzetbe hozzá az Ökotárs pályázatain induló, közhasznú tevékenységet végző civil szervezetek sokaságát.

Az alapítvány közleménye emlékeztet rá: nem a mostani volt az első bírósági döntés, amely az Ökotárs panaszait objektíven ítélte meg: pontosan egy hónappal ezelőtt állapította meg a Budai Központi Kerületi Bíróság, hogy a rendőrség szeptember 8-i házkutatása az alapítványnál törvénytelen volt, mert „hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.