Mindent jól csinált az Ökotárs

Megjelent a brüsszeli EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda civil programokról szóló félidős értékelő jelentése; a független, külsős szakértők által készített audit szerint az Ökotárs konzorciuma kiváló munkát végzett a pályázatok értékelésénél, amelyet más támogatott országoknak is példaként ajánlanak. A 16 ország gyakorlatát vizsgáló nyilvános jelentés a magyar civil szektor kormányzati megfélemlítéséről is beszámol.
A felmérést a tavalyi év második felében készítette el a brüsszeli iroda által megbízott auditáló cég, a külsős bolgár-amerikai CREDA Consulting Ltd. A helyszíni látogatásokra, interjúkra és kérdőíves vizsgálatokra alapozott elemzés célja az volt, hogy felmérje a civil támogatási programok előrehaladását, azok erősségeit, gyenge pontjait és jövőbeli továbbfejlesztési lehetőségeit.

A jelentés Magyarországról szóló fejezete kiváló választásnak tartja az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot, kiemelve az alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét. A dokumentum szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt, sőt, a Magyarországon megvalósult gyakorlatot más országok figyelmébe is ajánlják – ez teljességgel ellentmond a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábbi, az Ökotárs konzorciumát elmarasztaló megállapításainak.

A külső szakértők szerint a finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek. Külön kiemelik a pályázókkal szemben támasztott magas elvárásokat, és a valódi versenyt a szervezetek között. A jelentés ezzel együtt kritikákat is megfogalmaz: többek között hangsúlyozza a nyertesek közül a kisebb szervezeteknek nyújtandó további segítség szükségességét, valamint azt, hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradvány keletkezett.

Az anyag részletesen bemutatja, hogy milyen környezetben kell folytatnia a konzorciumnak a pénzosztó tevékenységet, amire a támogatásokat folyósítják. Az értékelés szerint Magyarországon a kormány a civil szervezetek „megfélemlítésére" törekszik, politikailag motivált vizsgálatok hátráltatják az emberi jogok érvényesüléséért és az átláthatóságért folytatott küzdelmet. A jelentés annak megerősítésével zárul, hogy kiemelkedő fontosságú a program kormánytól való függetlenségének fenntartása – az értékelők pedig ennek legjobb biztosítékát abban látják, ha a jelenlegi, az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium kezeli továbbra is a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit, illetve a pályáztatási folyamatot, beleértve az bírálati rendszert.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.